Ordu-Mersin arası 8 saat

Ordu-Mersin arası 8 saat

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, stratejik olarak Ünye Limanı’nı Akdeniz ile birleştirdiklerini belirterek, “Karadeniz-Akdeniz Yolu, 8 saatte Mersin’e inme imkânı sunuyor. Rusya, Ukrayna, Gürcistan gibi birçok ülkeye kıyısı olan bir iç deniz üzerinden önemli bir limana sahibiz. Bu imkânı Güney’in güçlü şehirleri Adana, Mersin ve Hatay’la birlikte değerlendirmek istiyoruz” dedi.

10 Ağustos 2022 - 17:45

Mehmet ULUĞTÜRKAN / Refleks -

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Yeni Arayışlar Girişimi PlatformuOrdu Ekonomisi ve Projeleri’ konulu toplantı düzenledi. Ordu’nun Altınordu ilçesindeki bir otelde organize edilen toplantıya, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Başkanı Celal Toprak, ulusal medyanın ekonomi alanında tanınan gazetecileriyle farklı sektörlerden yatırımcı iş insanları katıldı. Kent ekonomisini güçlendirmek için yaptıkları proje ve çalışmalarla ilgili katılımcılara bilgi veren Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Güler, “Klasik belediyecilik yapmıyoruz. Çöp topla, asfalt dök, kaldırım yap, bunlar zaten yapılması gerekenler. Biz bunun dışında yeni bir belediyecilik anlayışıyla dünyadaki gelişmeleri de göz önüne alarak gıda güvenliği, turizm, teknoloji alanlarında üreten belediyecilik modeliyle yol alıyoruz” dedi.

DÜNYANIN EN İYİ DALGASI BİZDE

Dr. Güler, farklı alanlarda şirketler kurduklarını anlatarak, “Yazılım, tarım, turizm, kentsel dönüşüm ve enerji şirketlerimiz var. Bunlarla ilgili yatırımlar yapıyoruz. Başta İstanbul’da olmak üzere yurtiçi ve yurtdışındaki Ordulularla köprüler kuruyor, şehrimizin geleceğini birlikte inşa ediyoruz” diye konuştu. İklim değişikliğinin Ordu’yu gelecekte Türkiye’nin yaşanılacak en güzel yerlerinden biri olmaya doğru taşıdığını, bu çerçevede doğayı bozmayacak projeler üreterek faaliyete geçirdiklerini anlatan Dr. Güler, şunları söyledi: “Eskiden Ordu, yaz aylarında gurbetteki vatandaşlar gelip fındıklarını toplayıp giderlerdi. Biz de ‘3 ay değil, 12 ay Ordu!’ diyerek diğer mevsimlerde de Ordu’yu cazibe merkezi haline getirdik. Yeni turizm aktiviteleri ve kayak merkeziyle şehrimizi hareketlendirdik. Denizimizi 3 ay kullanıyorduk, artık 12 ay kullanıyoruz. Dünyanın en iyi dalgalarının burada olduğunu keşfettik ve sörf okulu açtık. Uzak Doğu’dan ve birçok ülkeden sörf yapmak için gelen misafirlerimiz var.

SİVAS VE KAYSERİ’NİN SAHİL KENTİYİZ

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Güler; tarım, teknoloji, enerji ve daha birçok alanda önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini anlatarak yapılan bu çalışmalarla bir rol model oluşturduklarının altını çizdi. Klasik belediyeciliğin gerekliliklerini de aksatmadan sürdürdüklerini ve kısa sürede önemli işler yaptıklarını belirten Dr. Güler, en uzun karayolu ağına sahip olmalarına rağmen 3 yılda 1600 kilometre asfalt yol yaptıklarını kaydetti. Ünye Limanı’nın stratejik bir konumda olduğunu ifade eden Dr. Güler, “Stratejik olarak Ünye Limanı’nı Akdeniz ile birleştiriyoruz. Karadeniz-Akdeniz Yolu, 8 saatte Mersin’e inme imkânı sunuyor. Rusya, Ukrayna, Gürcistan gibi birçok ülkeye kıyısı olan bir iç deniz üzerinden önemli bir limana sahibiz. Bu, lojistik konusunda çok önemli fikirler verebilir. Biz Sivas’ın ve Kayseri’nin sahil kentiyiz. Kayserililer 4, Sivaslılar ise 2 saatte denize ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.

BELEDİYE DEĞİL AR-GE ÜSSÜ

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şehrin en önemli gelir kaynağı fındığın katma değerini yükselten çalışmalarını sürdürüyor. Fındıktan çikolata üretimi gerçekleştiren çalışmaya imza atarak ‘Kybele’ markasını ortaya çıkaran Dr. Güler, şimdi de fındığın kapsül ve kabuğunun üreticiye ekonomik fayda sağlayacak ürün haline gelmesi için iki önemli çalışmaya imza attı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde fındıkkabuğundan aktif karbon üretmek amacıyla kurulan ‘Aktif Karbon Üretim Tesisi’ hizmete açıldı. Tesiste ilk etapta 22 bin ton fındıkkabuğu, 2 bin 200 kilogramlık aktif karbona dönüştürülecek. Bu çalışma neticesinde kilogramı yaklaşık 2,5 lira olan fındıkkabuğunun değeri 5 dolara (90 liraya) yükseldi.

YAZILIM ŞİRKETİYLE GELEN İNOVASYONLAR

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Güler, kentte fındıktan, tarımdan, rüzgâr enerjisinden, turizmden faydalanmak adına şirketler kurduklarını, gençler için ise yazılım şirketini hayata geçirdiklerini belirtti. Yazılım şirketinin birçok inovatif iş fikrini hayata geçirdiğini anlatan Dr. Güler, SUVER 2020 isimli su sayacı ürettiklerini söyledi. Üretilen sayaçla hem elektronik kartla hem de GSM’le uzaktan yükleme yapılabileceğini vurgulayan Dr. Güler, yeni sayaçla birlikte su israfının da önüne geçileceğini kaydetti. Kurdukları tesisin ayda 10 bin su sayacı üretme kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Dr. Güler, “Belediyemizin kurduğu Ordu yazılım şirketimizin ürettiği su sayaçlarına Türkiye’den ve yurtdışından talep almaya başladık” dedi. Dr. Güler aynı şirketin güneş enerjili şehir mobilyaları üretimine de başladığını belirterek, “Yazılım şirketimiz hem yazılım hem de mekanik üretim konusunda önemli adımlar atıyor. Ordulu mühendislerimizle bu alanda yeni ürünleri deniyoruz. Bunlardan biri de güneş enerjili şehir mobilyaları. Bu banklarda hem oturuyor hem de güneş enerjisiyle telefonlarınızı, tabletlerinizi şarj edebiliyorsunuz. Şu anda şarj edilebilir seviyede üretilen bu bankları ileride internet kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Kendimiz yaparak hem maliyetlerini çok aşağı çektik hem de Türk ekonomisine yeni ürünler katmış olduk. 6 telefonu aynı anda şarj edebilen banklardan bir kısmını şehrin belirli noktalarına yerleştirerek vatandaşın kullanımına sunduk” dedi.

Bu haber 4851 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekdemir güven tazeledi
Tekdemir güven tazeledi
TEMSA, yıla ‘Prestij’li başladı
TEMSA, yıla ‘Prestij’li başladı