Kıvanç Enerji Üretim A.Ş. Direktörü Evrim Ayana, şirketin yenilenebilir enerjide önemli bir yatırımcı olduğunu, hem kendi ihtiyaçlarına hem de piyasanın taleplerine cevap vermek amacıyla panel üretimine yöneldiklerini belirtti. Uzun bir araştırma sürecinin ardından Mersin’in Tarsus ilçesinde 250 bin metrekarelik alanda, ilk etapta 600 MW kapasiteyle kurulum gerçekleştirdiklerini ifade eden Ayana, Ocak 2023’te üretime başladıklarını aktardı. Aynı yılın ekim ayında 600 MW’lık ikinci hattı devreye alarak tesisin kapasitesini 1.2 GW’a çıkardıklarını anlatan Ayana, mevcut binanın 4 üretim hattına kadar genişletilebileceğini ve talep doğrultusunda üretim kapasitelerini 2.4 GW’a çıkarabileceklerini kaydetti.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ KONTROL
En son teknolojiyle imal ettikleri yüksek verimli panelleri uygun fiyat aralıklarıyla piyasaya sunduklarını belirten Ayana, “Üretimde insan hatalarından arındırılmış bir sistem olarak yapay zekadan faydalanıyor, birçok noktada yapay zekâ destekli kalite kontrol sistemleri kullanıyoruz. Bu da ürettiğimiz panellerin kalitesini ve verimliliğini en üst düzeye çıkartmamıza imkân veriyor” diye konuştu.
Evrim Ayana, GES için yüksek verimlilikte ve kalitede panel üretimi gerçekleştirirken, en yeni teknolojileri devreye aldıklarını, geçtiğimiz yılın haziran ayında seri üretimine başladıkları TOPCon panellerin, aynı alan ve aynı güneş ışığı miktarından daha fazla elektrik üretimine olanak sağladığını ifade etti. Evrim Ayana, bu panellerin kullanım süresinin 30 yılı bulduğunu, geleneksel panellerden 5 yıl daha fazla faydalanıldığını bildirdi. Kıvanç Enerji Direktörü, güneş paneli üretiminde şu an monofacial, bifacial ve cam-cam üretimi yaptıklarını, TOPCon teknolojisi ile sektördeki konumlarını daha da güçlendirdiklerini bildirdi.
312 İSTİHDAMIN YARIDAN FAZLASI KADIN
Ayana, yüzde 51’i kadın personelden oluşan 312 kişi ile 3 vardiya çalıştıklarını, üretim sürecinin insan eli değmeden gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye’deki üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ancak yerli üretimi desteklemeye yönelik atılan adımlar sayesinde ülkemizde üretimin artmaya başladığını dile getiren Ayana, iç pazarda tercih edilen bir üretici haline geldiklerini vurguladı. Kapasitelerini artırarak ihracata da yöneleceklerini açıklayan Ayana, şöyle konuştu: “Kalite, verimlilik ve müşteri memnuniyetine odaklı çalışıyoruz. Kısa sürede kaliteli ve yüksek verimli ücretimizden dolayı iç piyasada aranan bir panel üreticisi firmaya dönüştük. Firmamızı ziyaret eden, hatlarımızı, kaliteli üretimimizi görenler panel ihtiyacını bizlerden karşılıyor. Panelimizi kullanan müşterilerimiz GES yatırımı yapacak firmalara bizi tavsiye ediyor. Bu memnuniyeti görmek bizleri daha da motive ediyor. Bugün Türkiye’nin her bölgesinde panellerimiz ülkemiz için üretmeye devam ediyor.”
GES’İN TÜM BİLEŞENLERİNİ TÜRKİYE’DE ÜRETMEK İSTİYORUZ
Güneş enerji sistemlerinde tüm bileşenleri Türkiye’de üretmeyi planladıklarını belirten Ayana, en iyisini hayata geçirmenin peşinde olduklarını vurguladı. Çin’de tek başına Türkiye’nin ürettiği panel kapasitesinden fazla üretim yapan şirketler olduğunu ifade eden Evrim Ayana, “Bu firmaların elde ettiği verimliliği yakalamak kolay değil, ayrıca sektörde sürekli değişen bir teknoloji var. Ar-Ge çalışmalarına özel önem vererek araştırma ve fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörde dikey ve yatay olarak büyümeye devam edeceğiz” bilgisini verdi. Kıvanç Enerji olarak 2024 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Direktör Ayana, şunları söyledi: “Özellikle yılın ikinci yarısı istediğimiz gibi geçti. TOPCon’a geçişten sonrası iyi oldu. Pazar da bunu biliyordu ve bu yeniliği bekliyordu. Bu yeniliğe hızlı geçiş sağlayanlar faydasını gördüler. Geçen yıl, önceki yıla göre yaklaşık 3 buçuk kat büyüme sağladık. Pazarda istediğimiz yerde konumlandık, en tepedeki oyunculardan biri olduk. Yüzde 13-17 pazar payımız var. Bu yıl da hedefimiz yaklaşık yüzde 15 ve onu da yakalayacağımızı düşünüyoruz.”
DEPOLAMALI GES VE RES’TE BÜYÜYECEĞİZ
Kıvanç Enerji olarak yenilenebilir enerji üretiminde GES, RES ve HES’lerden oluşan yatırımları olduğunu anlatan Ayana, depolamalı güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarına yönelik hazırlıklarına değindi. Ayana, ilk etapta Ankara’da 250 MW kurulu güce sahip depolamalı GES kurup işletmesini planladıklarını, depolamalı Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarında ise planlamalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR