Tohum yetmez, fidan hatta orman lazım

Tohum yetmez, fidan hatta orman lazım

Türkiye’nin dünya girişimcilik endeksinde sürekli yükseldiğini belirten Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, “Yapılması gereken tohum girişimleri büyütecek mentor ve melek yatırımcı sayısını artırmak, Türkiye’nin girişim fidanlarını Türkiye’de tutmak hatta girişim ormanı kurmak için yabancı girişimciyi ülkemize çekecek iklimi sağlamak olmalı” dedi.

02 Nisan 2024 - 11:10 - Güncelleme: 02 Nisan 2024 - 11:19

Uluslararası STK, Junior  Chamber International (JCI)Adana Şubesi’nin Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM)’de gerçekleştirdiği toplantının konuşmacı konuğu olan GED Başkanı Esra Özden, dünya, Türkiye ve bölge girişimcilik ekosistemini değerlendirdi.

JCI Adana Şube Başkanı Necati Ulaştırıcı, önceki dönem başkanları, JCI Adana üyeleri ve davetlilerin katıldığı toplantıda ‘Girişimcilik Ekosisteminde Neler Oluyor?’ başlıklı sunum yapan GED Başkanı Esra Özden, pandemiyle birlikte küresel ekonomide yaşanan sıkıntıların girişimcilik dünyasına da olumsuz yansıdığını söyledi.

AVRUPA 4’ÜNCÜSÜYÜZ

2023’te girişimlere yapılan yatırımların dünya genelinde düşüş gösterdiğini, Avrupa’da bir önceki yıla göre yüzde 39 azaldığını belirten Özden, “2021’de 622’den 2022’de 348’e düşen unicorn sayısı 2023’te sadece 100 oldu. Geçen yıl 325 girişime 722 milyon dolar yatırım yapıldı. Globaldeki düşüş eğilimine rağmen Türkiye, tohum girişimde Avrupa 4’üncülüğüne yükseldi. Türkiye’de tohum aşamasındaki girişimlere TÜBİTAK’ın Bigg Fonu, 2024’ün ilk çeyreğinde 143 yatırım yaparak rekor kırdı. Buna baktığımızda Türkiye’de tohum aşamasındaki girişimlerin rakamı oldukça yüksek görülse de bunları büyütemiyor olmak ciddi handikap ve kaynak kaybı. Bugün hâlâ girişimciye verilen destekler değerlendirildiğinde Türkiye’deki en büyük melek yatırımcı devlet. Ekonomi yönetiminin 2030 yılına kadar 5 bin melek yatırımcı hedefini rasyonel buluyorum. Mentor ve melek yatırımcının İstanbul’la birlikte Anadolu’ya yayılması gerekiyor. Startup-kurumsal şirket evliliklerinin artması ve devletin de bu iş birliğini teşvik edecek yönetmelikleri çıkarması şart. Bu yapılırsa yenilikçi, katma değeri yüksek, sürdürülebilir girişimlerimiz artar. Ancak bu yetmez. Dünya genelinde söz sahibi olabilmek için yabancı girişimleri de Türkiye’ye çekecek mekanizmaları geliştirmek gerekir” dedi.

İHTİSAS KULUÇKA MERKEZLERİ KURMALIYIZ

Türkiye’nin yenilikçi girişimlerde sektörel dağılımının gelişmiş ülkelerle paralellik göstermesinin de sevindirici olduğunu belirten GED Başkanı Özden, “Oyun, yapay zekâ ve fintech alanlarındaki girişimlerde şu an dünyada söz sahibiyiz. Özellikle önümüzdeki süreçte fintech alanında unicorn çıkarma beklentimiz var. Bunlar sevindirici gelişme. Ancak, başta yapay zekâ olmak üzere bu alanlarda ihtiyaç sınırsız. Bu alanlarda ihtisas kuluçka merkezleri kurmak, teşvik etmek zorundayız” diye konuştu.  

 

Bu haber 5792 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekdemir güven tazeledi
Tekdemir güven tazeledi
TEMSA, yıla ‘Prestij’li başladı
TEMSA, yıla ‘Prestij’li başladı