TÜBİTAK ile CERN güçlerini birleştirdi

TÜBİTAK ile CERN güçlerini birleştirdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) arasında, "C¸erc¸eve I·s¸birligˆi Anlas¸ması" imzalandı. Anlaşmayla, iki kurum arasındaki ilis¸kilerin gu¨c¸lendirilmesi ve Tu¨rk aras¸tırma camiasının CERN imkanlarından daha fazla faydalanması amaçlanıyor.

18 Mayıs 2017 - 12:00

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Haseki·oğlu liderliğinde bir heyet, CERN'i ziyaret etti. Heyet üyeleri, evreni oluşturan temel kuvvetleri ve maddenin temel yapısını araştırmak için 35 ülkeden toplam bin 800 fizikçinin görev aldığı ATLAS Deneyi hakkında bilgi aldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde harici modül olarak çalışmak üzere tasarlanan son teknoloji parçacık fiziği dedektörü deneyini de inceleyen heyet üyeleri, CERN ile TÜBİTAK'ın olası iş birliği alanlarına ilişkin görüşmeler yaptı.

CERN'deki Türk öğrenci ve araştırmacı sayısı artırılacak

CERN ile TÜBİTAK'ın altyapı ve iş gücü potansiyelinin masaya yatırıldığı görüşmelerde, hızlandırıcı teknolojisi altyapısının Türkiye'ye kazandırılarak ülkenin bölgede teknoloji lideri haline gelmesi için yapılacak çalışmalar da gündeme geldi. Bu kapsamda, hadron terapi merkezinin kurulması, elektronik sistemler ve yeni yazılımların geliştirilmesiyle CERN'deki Türk öğrenci ve araştırmacı sayısının artırılması için yeni destek programlarının oluşturulması ele alındı.

Görüşmeler neticesinde TÜBİTAK ve CERN yetkilileri arasında, "C¸erc¸eve I·s¸birligˆi Anlas¸ması" imzalandı. Anlaşmayla, görüşülen konuların hayata geçirilmesi, iki kurum arasındaki ilis¸kilerin gu¨c¸lendirilmesi ve Tu¨rk aras¸tırma camiasının CERN imkanlarından daha fazla faydalanması hedefleniyor. Bundan sonraki süreçte, TÜBİTAK ve CERN'in stratejik hedefler kapsamında uzmanlıklarını paylaşarak iş birliği içinde çalışmalarını sürdürmeleri bekleniyor.

CERN

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, 1954 yılında Cenevre'de kuruldu.  Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN, üye ülkelerin  kendi bütçe olanaklarıyla gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak  yürütebilmek amacıyla inşa edildi.

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka,  Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail,  İsveç, İsviçre,  İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Romanya ve Yunanistan'ın  üye olduğu CERN'de, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Rusya da gözlemci  statüsünde bulunuyor.

Atılan adımlar neticesinde Türkiye de CERN'e "ortak üye" konumuna  geldi.
 

Bu haber 4809 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi