Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı için iki konuyu milli politika haline getirdiğini açıkladı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, politikalardan ilkinin ‘Su Verimliliği Seferberliği’ diğerinin ise ‘Tarımsal Üretim Planlaması’ olduğunu söyledi. Kökçüoğlu, Refleks’in sorularını yanıtladı.
Su tüketimimizin ağırlığı tarımda. Bu alanda son durum ne?
Küresel iklim değişikliği etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer alıyor, yüksek risk grubu ülkeler arasında bulunuyoruz. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 oranında azalması bekleniyor. İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan suyun ve dolayısıyla insanlığın geleceği tehdit altında. Ülkemiz su zengini olmayıp, aksine yılda bin 313 metreküp kişi başı kullanılabilir su miktarı ile su stresi altındaki bölgeler arasında yer alıyor. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2030 yılından itibaren Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yerini alacak.
Yani suyumuzu verimli ve sürdürülebilir kullanmıyor muyuz?
Mevcut durumda, ülkemizin yıllık kullanılabilir tatlı su tüketiminin yüzde 77’si tarımda, yüzde 23’ü ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanılıyor. Ülkemizde mevcut durumda içme suyu sistemlerinde yüzde 32’lik kayıp var. Tarımsal sulama alanında da randıman yüzde 50. Bu çok vahim bir oran. Tarımda randımanlı sulamayı kısa sürede yüzde 75’e çıkarmamız gerekiyor. Değişen iklim şartlarına uyum için yol haritası hazırlanmış, su verimliliği konusunda ulusal ölçekte harekete geçilerek ‘1. Su Şurası’ sonuçları çerçevesinde “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlandı. Su kayıplarının azaltılması; yağmur suyu hasadı, gri suyun kullanımı, arıtılmış atık suların yeniden kullanımı gibi yöntemlerle alternatif su kaynaklarının kullanımı; tarımda, sanayide, bireysel su kullanımlarında verimli teknolojilerin kullanımı ve bilinçli üretimin yaygınlaştırılması; bireysel su kullanım alışkanlıkların iyileştirilmesi ana verimlilik uygulamaları çerçevesinde eylemler olarak belirlendi.
Bu eylem planı çerçevesinde neler yapılacak?
‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında, “Suyumuza sahip çıkalım” teması ile öncelikle bütün su kullanıcılarını kapsayacak şekilde çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve benzeri etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması sağlanacak. Ülkemizde su stresi baskısı olmadan, ihtiyaçlarımızdan feragat etmeden, yaşam standartlarımızı düşürmeden, müreffeh şekilde yaşamımıza devam edebilmek için “Suda Sıfır Kayıp” bilinci ile toplumun her kesimi Bakanlığımız tarafından suyu verimli kullanmaya davet edildi. Geçmişte ve bugün çok rahat ulaştığımız suyumuza ‘Vefa’ göstermediğimiz takdirde çok yakın bir gelecekte ona ‘Veda’ etmek zorunda kalabiliriz. Biz de Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaklaşık 6-7 aydır yoğun bir şekilde okullarda, kamu kurumlarında, köylerde öğrencisinden, üreticisine, memurundan haki savcısına kadar toplumun her kesimine suyumuzun önemini ve verimli kullanılması gerektiğini anlatıyoruz.
YORUMLAR