4 dönümden 20 bin dönüme nasıl çıktı?
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

4 dönümden 20 bin dönüme nasıl çıktı?

14 Mayıs 2019 - 15:13 - Güncelleme: 14 Mayıs 2019 - 15:59

Arife Karcıoğlu… İdealist bir ziraat mühendisi… Hedefine Türkiye’nin en lezzetli, en dayanıklı, en gösterişli çileğini üretmeyi koyuyor. Anadolu’yu arşınlıyor. İklime bakıyor, toprak yapısını inceliyor, su ve lojistik imkânları değerlendiriyor.

Silifke’nin çilek üretimi için Türkiye’nin en ideal ilçesi olduğuna karar veriyor.

4 dönüm tarla alıyor. Seçtiği ve üzerinde çalıştığı çilek fidelerini toprakla buluşturuyor. Yörede ilk kez çilek ekildiğini gören çiftçiler Arife Hanım’a gülüyorlar. “Burada çilek olmaz. Boşuna yorma kendini” diyorlar.

Arife Karcıoğlu, 4 dönüm yerden müthiş rekolteyle çilek hasadı yapıyor. Bir yıl sonra ekim alanını 10 dönüme yükseltiyor. O yıl da hasat çok iyi oluyor. Bunu gören çiftçiler de başlıyorlar çilek ekimine…

Öykü böyle başlıyor. Her yıl çilek ekilen arazi bir önceki yılı katlıyor. Böylece Mersin’in Silifke ilçesinde çileğin adı ‘Arife Abla Çileği’ oluyor.


Geçen ay Silifke Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Nurettin Kaynar, işletmesine davet etti, gittim. ‘Selef’ markasıyla dünyanın dört bir yanına çilek ihraç eden Kaynar da, ‘Arife Abla’yı yâd etti. 

Silifke, çilek üretiminde Arife Abla’nın 4 dönümünden 20 bin dönüme çıktı” dedi.

20 bin dönüme çıkan çilek üretimi Silifke’ye ne kazandırıyor, biliyor musunuz?

Türkiye çilek üretiminin yüzde 35’ini tek başına Silifke yapıyor. Türkiye çilek ihracatının yüzde 65’i de Silifke’den yapılıyor. Çileğin lokomotif olduğu Silifke ihracatı da 150 milyon dolara çıkmış durumda. Gerek işçisi gerekse çiftçisi olarak 10 bin kişinin de çilekten geçim sağladığını yazmam gerek.

Silifke TSO Başkanı Kaynar’ın işletmesinden çıkar çıkmaz ‘Arife Abla’nın büstüyle karşılaştım ve tıpkı büstteki gibi bir çilek kasasını tutarak bir fotoğraf çektirdim.


Adana’ya doğru dönerken şunu düşündüm:

Hedefi olmalı insanın. Kadın-erkek fark etmez. Girişimci ruhu olmalı, üretimin önemini bilmeli. Engel olanları, hor görenleri, gülenleri, acımasızca eleştirenleri göğüsleyecek sabrı olmalı…

Ruhun şad olsun Arife Abla. Türkiye’nin bir ilçesine 40 ilinkinden daha fazla ihracat yapmasına sağladığın katkı için… Çilek tarlasında ev ekonomisine katkı sağlayan kadınlar sana dua ediyor. Çilek toplayan genç kızlar çeyizini emeğiyle dizmenin gururunu sayende yaşıyor.

Yol boyunca bir şeyi daha düşündüm:

Şimdi Silifke’ye bir ‘Arife Abla’ ya da ‘Arif Abi’ daha lazım. O da, tarladan işlem görmeden dünya pazarlarına ulaşan çileğin katma değerini yükseltecek bir girişimci olmalı.

Silifke’nin çilekten elde ettiği yaklaşık 100 milyon doları katma değer yükselterek nasıl 200 milyon dolara çıkarabiliriz?

Kafalar buna yorulmalı.

Bu yazı 4118 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Sinan Gültekin
    5 yıl önce
    Çok güzel bir konuyu ele almışsınız, başlatılan başarılı bir girişimin katma değeri daha yüksek hale getirilmesi ve işletmelerin devamlılığının sağlanması öncelikli olmakla beraber bölgemizde benzer örneklerin artmasını özlemle bekliyoruz. Bölge ekonomisine katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz

Son Yazılar