'Bisikletli Adana' istiyoruz
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

'Bisikletli Adana' istiyoruz

31 Ağustos 2024 - 15:22

Sanırım Hıncal Uluç’un yazısında okumuştum.

“Bir ülkenin uygarlık düzeyi kaldırım yüksekliğiyle ters orantılıdır.”

Yani, kaldırım ne kadar az yüksekse o şehir o kadar gelişmiştir. Çünkü yüksek kaldırımlar o şehirde yaşayan yaşlılar, çocuklar, engelliler için sorundur.

Bisiklet kullanımı da gelişmişliğin göstergesidir.

Geçtiğimiz hafta Batum’daydım. Bu güzel şehirde dikkatimi çeken güzelliklerden biri de bisiklet kullanımıydı. Ben de kullandım. Batum’da kaldığım her gün bisiklete bindim. Böylece hem günlük sporumu yapmış hem de etrafımı daha yavaş ve özümseyerek gözlemleme fırsatı da buldum.

Yaşadığım şehir Adana’yı da baştan başa bisikletle dolaşmayı çok isterim. Umarım herkes ister.

Ama yapabilir miyiz?

Hayır.

Yani, evimizden çıkıp bisikletimizden inmeden, yoldan kaldırıma, kaldırımdan yola kucağımızda bisikletimizi taşımak zorunda kalmadan bu güzel şehrin göl kıyısında dolaşabilir, müzemize kadar gidebilir, market alışverişimizi yapabilir, bir AVM’sinden diğerine gidebilir, eve dönebilir miyiz?

Hayır.

Düz bir ovada kurulan Adana’yı bisiklet kenti yapabilmek zor değil.

Geçtiğimiz günlerde katıldığım Adana’nın strateji plan çalışmaları toplantısında bu isteğimle ilgili geniş bir çalışmanın yapılmış olmasından çok mutlu oldum.

Bisikletle Adana’nın dört bir tarafında dolaşabilme hayalini Başkan Zeydan Karalar’ın da kurduğunu bu yönde 195 km bisiklet yolu hedeflendiğini öğrendim.

Henüz bu hedefin 47 kilometresi tamamlanmış. Ama sevindiren taraf ‘Adana Bisikletli Ulaşım Eylem Planı’ hazırlanmış.

Planda nüfusun yüzde 30’unun 15 ila 35 yaş aralığında olmasına vurgu yapılıyor. Yanı sıra Adana’da bugün için her 6 kişiye bir otomobil düştüğü kaydediliyor ve bu oranın yakın gelecekte hızla artacağı belirtiliyor.

Bu, zaten havası en kirli şehirler arasında yer alan Adana için yakın gelecekte büyük sorun anlamına geliyor.

‘Adana Bisikletli Ulaşım Eylem Planı’nı hepimizin sahip çıkması şart.

Akdeniz’e 160 km sahili bulunan Adana’nın sahillerini bisiklet yolu yapma hayali bir tarafa planda yer alan 195 km’lik bölümü vakit kaybetmeden hayata geçirmeliyiz.

Bu yönde tüm düzenlemelerin yapılması durumunda bisikletli ulaşımın önemli bir ulaşım alternatifi olacağı gerçeğini de gözden kaçırmamak gerekiyor.  

Karbon salınımını azaltmak zorunda olan Adana için,

Spor ve sağlık için,

Dahası bu güzel şehrin güzelliklerini yavaş yavaş, özümseyerek yaşamak ve misafirlerimize yaşatmak için bisiklet yollarına ihtiyacımız var.

Diğer taraftan Adana’da hali hazırda bisiklet kullanan daha doğrusu altyapı hazırlanmış olsa ulaşımını bisikletle sağlayacak bir kesim var.

Çünkü, düz bir ovada yer alan Adana’da sadece mekân değil, yılın 12 ayı bisiklet kullanmaya elverişli bir iklim olduğunu da hatırlatmamda yarar var.

Bu şehirde bisiklet kulüpleri var.

Başkan Zeydan Karalar ve ekibinin bu yöndeki iradesine destek olalım.

Her yıl sonu soralım:

“Bu yıl kaç kilometre bisiklet yolu yaptık?”

Bu yazı 200 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar