“Bölge ekonomisini en hızlı büyütecek yatırımları sıralayın” dense siz ilk sıraya hangisini koyarsınız?
Ben, ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı koyuyorum.
Bölge turizmi gelişecekse bu yatırım şart.
Petrokimya üssü olacaksak çok sayıda yatırıma, bu yatırımlar için çok sayıda iş insanına, çok sayıda iş insanının ilgisi için de gelişmiş, dünyanın dört bir tarafına uçuş sağlanabilen uluslararası bir havalimanına ihtiyacımız var.
Tarım ürünlerimizi en taze şekliyle dünya pazarlarına ulaştırmak için de bu yatırıma muhtacız.
Geçtiğimiz günlerde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’la sohbet ettim.
En fazla ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı konuştuk. “Yatırımın her geciktiği gün bölge ekonomisinin kaybı var” dedim. “Çok haklısınız” dedi ve ekledi:
“Birlikte bulunduğumuz bir ortamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu ilettim. Havalimanı inşaatımızın çok geciktiğini, hızlandırılması için özel ilgisine ihtiyacımızın bulunduğunu anlattım.”
Kızıltan, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Adana-Mersin rekabetine konu edilebilecek basit bir yatırım olmadığını söyledi.
Birincisi, artık Adana ve Mersin’i ayrı düşünebilmek mümkün değil. Bu iki şehir son yıllarda kültürel konulardan imara kadar her alanda birleşti. Adana’nın Nisan’da Adana’da - Portakal Çiçeği Karnavalı’nda otellere sığmayanlar Mersin’de konakladı. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapan Mersin, bazı müsabakaları Adana’ya pas etti. Dolayısıyla artık Adana-Mersin değil, Çukurova var. O yüzden bilinçli her Adanalı, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bir an önce tamamlanmasını, bu yatırımla kazanılacak ekonomik değerlere odaklanılmasını istiyor.
Sanırım bunun için sadece Adana ve Mersin’in değil, Niğde’den Osmaniye’ye kadar geniş bir hinterlantta işbirliğine, ısrarcı olmaya ve lobiye ihtiyaç var.
HAYALİMDEKİ LİSE İSTEC’LE GERÇEK OLDU
Geçtiğimiz hafta uzun zamandan beri hayal ettiğim bir lisenin açılış kurdelesini kesmek kısmet oldu. Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) üyesi Emrumiye Arlı’nın kız kardeşi Fatma Arlı’nın yöneticisi olduğu ‘Özel Adana Çınarlı Fen ve Teknoloji Lisesi’ni (İSTEC) bu yıl eğitim öğretime kazandırdıklarını söylediklerinde çok mutlu olmuştum. Açılışta gördüklerimden daha çok mutlu oldum.
Çınarlı Mahallesi Sarıçam’da faaliyete geçen okulumuz sınıflarından teknoloji laboratuvarına, bahçesinden eğitimde kullanılacak araç gereçlerine kadar mükemmel. Tabii ki bir eğitim kurumunun uygulayacağı model, donanımlarından daha önemli. Okul, STEAM odaklı. Peki, nedir STEAM?
Öğrencilerin gerçek yaşam problemlerini çözerken doğal olarak fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarını birlikte kullanmaları gereken eğitim yaklaşımına STEAM modeli deniyor. Birçok gelişmiş ülkenin eğitim modelini içeren bu yöntemin artık Adana’da da var olması gurur verici.
Yerli üretim atağında analitik düşünebilecek, inovatif dizayn kabiliyeti yüksek, uygulamaya dönük becerileri gelişmiş genç mühendis ve bilim insanları yetiştirmemiz şart. İşte bu lise inovasyon odaklı, patent alabilen mucitlerin, teknik elemanların, mimarların, mühendislerin, bilim insanlarının, yenilikçi girişimcilerin yetişmesini sağlayacak.
4 sınıf ve 64 kişilik kontenjana sahip okul kısa sürede her gencin gözdesi olacak. Ben, laboratuvarında 3D yazıcıdan robotlara birçok alet ve cihazın yer aldığı okulda keyifli dakikalar yaşadım.
Ben lise adayı gençlerimize tarih dersini Çanakkale’de alacakları, Silikon Vadisi gezisiyle ödüllendirilecekleri Türkiye’nin alanında ilk olan bu okulu yerinde görmelerini öneriyorum.
YORUMLAR