Çukurova Türkiye'nin en etkin girişimcilik merkezi olur mu?
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Çukurova Türkiye'nin en etkin girişimcilik merkezi olur mu?

21 Aralık 2017 - 11:22

Geçen hafta ‘Girişim Projeleri İçin Destek Mekanizmaları’ konulu panelin konuşmacıları arasındaydım. Önce şunu belirtmeliyim. Türkiye’de geniş bir kesim girişimciliğin ülkenin geleceği olduğu konusunda hemfikir. O yüzden birçok kurumda girişimciliğin farkındalığı ve geliştirilmesi için çaba içerisinde olduğunu görebiliyoruz. Bu oldukça sevindirici…

Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent), Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Avrupa İşletmeler Ağı, Çukurova Üniversitesi Girişim Elçileri Programı (ÇÜGEP) işbirliğinde gerçekleştirilen panelde son konuşmacı olmanın avantajını değerlendirdim. Benden önceki konuşmacılardan notlar aldım. Çok sayıda üniversiteli girişimci adayının ilgiyle dinlediği panelde ÇÜGEP’ten Ömer Faruk Bostancı, yaptığı açılış konuşmasında iyi iş fikrini, iyi bir proje ile iyi bir iş planına dönüştürmenin önemine değindi. Konuşmasında, ‘3Y’ kavramına dikkat çekti. 3Y (Yerli, Yeşil, Yenilikçi) içeren girişimlerin başarılı olabileceğini, dünya pazarlarında avantajın 3Y girişimlerle elde edilebileceğini anlattı. 

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Çukurova TTO Proje Yürütücüsü Bülent Yılmaz, ÇÜ bünyesinde kurulacak 30 ofislik kuluçka merkeziyle ilgili bilgi verdi. Bu merkezde girişimlere TÜBİTAK’ın 1512 BİGG Projesi kapsamında 150 bin liralık destek sağlanabileceği müjdesi verdi.

KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon Desteği ile işini büyüten Cantekin Güneşer, şirketi Novartz Bilişim’in gelişim sürecini anlattı. KOSGEB destekleriyle işlerini büyüten Güneşer’in girişim öyküsünün salonda bulunan girişimci adayları için ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.

Bir başka panelist Tasargem’den Numan Göbekli’nin girişimini TÜBİTAK BİGG destekleri alarak hayata geçirdiğini öğrendik. Göbekli, “İhtiyaca cevap veren bir iş fikriniz olsun, sabırla üzerine gidin” önerisinde bulunurken, şunları söyledi: “TÜBİTAK eğitimlerinde 48 saat uyumadan çalıştık. Girişimin niş yönü olması ve farklılık yaratması şart… Diğer taraftan yatırımcıya iyi bir sunum yapılmalı. Girişimde inovasyona ne kadar fazla atıfta bunuluyorsa o kadar avantaj sağlıyor.

Oxi Enerji’den Gürtan Ergene, kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak bir girişimcide sahip olması gerek özelliklerden heves, ürün çeşitlendirme, maliyet avantajı, ihtiyaç analizi, hitabet gibi konuların üzerinde durdu. Girişimcilere çok çalışmaları ve açılan girişimcilik yarışmalarına katılmaları gerektiğini söyledi. Teknik tüm noktalara hâkim olmasanız bile hâkim olan takım arkadaşlarıyla başarıya ulaşılabileceğini belirtti. Bir girişimde inanmak ve tutkunun önemine dikkat çekerek bugün kendisinin de gençlere melek yatırımcılık yaptığından, paylaşım kültürünün öneminden bahsetti.

Panel sayesinde cesaretli ve azimli bir kadın girişimciyle de tanışmış oldum. ‘Lavanta Kokulu Kelebekler Projesi’ ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye birincisi seçilen Yeliz Tok, sevdiği işi yaptığını, böylece heyecan ve coşkusunun girişimine yansıdığını, sürekli eğitim ve gelişime inanan bir girişimci olarak yola devam etmek istediğini anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya Halefoğlu, ‘Global Greentech Projesi’ ile örnek alınması gereken akademisyen girişimci. “Kullanılmayan, uygulanmayan fikrin önemi yok” diyerek fikirlerin hayata geçmesinin önemine dikkat çekti. “Hedefinizi büyük tutun. Önyargılarınızdan kurtularak sürekli iyileştirmeye önem verin. Hayal kurun ve harekete geçin” diye ekledi.

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adına geçen yıl gerçekleştirilen bir etkinlikte projesiyle Türkiye birinciliği elde eden lise öğrencisi İsmail Başer’i de bu etkinlikte tanımış oldum. Kıpır kıpır bir genç… Ona baktıkça geleceğe ve gençliğe olan güvenimiz tazeleniyor. ‘Güneş Enerjisi İle Sulama Mekanizması Projesi’yle ödül alan Başer’den daha çok proje bekliyoruz.

Panel konuşmacılarından aldığım notları toparlayıp kendi mesajımı da ilettim. Dünya Girişimcilik Enstitüsü, her yıl 137 ülkede ölçüm yapıyor. Her bir ülkenin girişimciliği teşvik etmek için kaynakları nasıl tahsis ettiğini, hangi altyapıları sağladığını, neler yaptığını, farklı kriterlerle girişimcilik ekosistemini nasıl çalıştırdığını puanlıyor. 2017 yılı sonuçları açıklandı. 83,4 puanla ABD birinci. Onu 78 puanla İsviçre izliyor. 75,6 ile Kanada ilk üçte yer alıyor. Bu tabloya baktığımızda; ilk 10 büyük ekonomi olma iddiasındaki Türkiye, ilk 30’da bile yok. O zaman dünya ekonomisindeki mevcut 17’nciliğimizi koruyabilmemiz bile her geçen gün zorlaşıyor. Türkiye, 43,6 puanla girişimciliği geliştirme endeksinde 36’ncı sırada. Türkiye, öncelikle ve hızla bu endeksteki yerini yukarılara taşımak zorunda…

O zaman girişimciliği gündemde tutmaya, farkındalık çalışmalarına, genç girişimcilere desteğe, bu yönde etkinliklere devam…

JCI ADANA’DA YENİ DÖNEM

Geçen hafta Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Adana Şubesi’nin yeni yönetiminin görev alacağı devir teslim töreni ve gala gecesine katıldım.

JCI, üyelerine liderlik vasıfları ve toplumsal bilinç kazandırarak yaşadıkları toplumda pozitif değişimi sağlamalarına destek olmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu.  Kuruluş, ‘Aktif insanlar için önde gelen küresel ağ olmak’ vizyonuna odaklanarak, ‘Gençlerin yetişmesi için fırsatlar sunarak toplumun pozitif gelişimine katkı sağlamak’ misyonunu gerçekleştirmeyi hedefliyor. Dünyanın 100’den fazla ülkesinde 5 binden fazla şubesi ve 200 bini aşan üye sayısı ile çalışan 18-40 yaş arasındaki genç aktif insanların oluşturduğu kâr amacı gütmeyen JCI, Adana’da da hayli etkin.

Yeni dönem JCI Adana Şubesi Başkanı birçok farklı girişimi bulunan Sina Yağmur.

Yağmur, başkanlığı döneminde heyecan ve coşkuyla yeni projeler yapmak istediklerini, derneğin kendisi de dâhil birçok genç üyenin hayatına farkındalık kazandırdığını söylüyor. JCI Adana’nın yeni dönem yönetiminde Ali Suat Gerger, Hasan Ongun, Sinem Özgen, Berk Eren, Umut Yaşar Kıyıkçı, Nuri Pekçetin yer alıyor. Sina Yağmur, yeni dönemin mottosunun ‘Make Together - Birlikte Yapalım’ olduğunu açıkladı. Çalışmalara hemen başlayacaklarını belirten yeni yönetime ben de elimden gelen desteği sağlayacağım. Eminim, gençlerimiz ve bölgemiz için iyi işler çıkacak. |

Bu yazı 3990 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar