Çukurova'nın ilk melek yatırımcıları olacaklar
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Çukurova'nın ilk melek yatırımcıları olacaklar

16 Nisan 2019 - 09:31

Bundan tam 3 yıl önce bir grup arkadaşımla ‘Girişimcilik Ekosistemi Derneği’ni (GED) kurduk. Hedefimizi ‘inovatif girişimciliğin geliştirilmesine katkı sağlamak’ ve ‘Türkiye’den marka çıkarmak’ olarak belirledik. 

İşe ‘farkındalık yaratma’ faaliyetleriyle başladık. Girişimciliğini geliştirerek büyüyen gelişmiş ülkelerin modellerini inceledik. Etkin çalıştırılabilecek girişimcilik ekosisteminde olması gerekenleri tespit ettik. Ortaya koyduğumuz model Türkiye’nin ilki oldu. ‘Aday girişimci’, ‘Mentor’, ‘Melek Yatırımcı ve ‘İlgili Kurumlar’ etkileşimiyle çalıştırılacak ekosistem üzerinde çalıştık. 

30 GİRİŞİMCİLİK GÖNÜLLÜSÜ

Bugün, Çukurova Bölgesi’nde kendi iş fikrini hayata geçirmek isteyen üniversite öğrencileri GED’le temas içerinde. Onlara dönemsel müfredatı tecrübe paylaşımlarıyla genişletilmiş, KOSGEB işbirliğinde  ‘İnovatif Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ veriyoruz. Girişimcilik eğitimi alan girişimci adaylarımızı yine bir eğitim programıyla bilgilendirdiğimiz mentorlerimizle dönemsel olarak bir araya getiriyoruz. İş fikirlerini mentorlerle geliştiren girişimcilerimizin en büyük ihtiyacı finansman oluyor. Bu çerçevede ekosistemin en önemli bölümü olan ‘Melek Yatırımcılık’ta adım attık. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteğiyle 30 girişimcilik gönüllüsüne nasıl melek yatırımcı olacaklarına, yatırım kararını nasıl vereceklerine, dikkat etmeleri gerekenlere dair eğitim verildi. Melek yatırımcılık alanında uzman şirketlerden House of Human’ın yöneticisi Nuri Murat Avcı’nın verdiği eğitimde, Melek Yatırım Ağı Buba Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Bilgör (Yemek Sepeti Kurucu Ortağı), Bosphorist Teknoloji Fonu Yöneticisi Neda Soydan, R&S Research Ar-Ge CEO’su Sena Nomak da melek yatırımcılık alanında tecrübe paylaşımında bulundular.

Gerçekten alanının uzmanı ağırlıklı iş insanlarından oluşan grupla dolu dolu iki gün geçirdik. Melek yatırımcılığın (bireysel katılım yatırımcılığının) tüm detaylarını konuşup üzerinde tartıştık. Çukurova Bölgesi’nin ilk ‘Melek Yatırım Ağı’ olabilecek girişimin adımını attık. Belki de sadece bölgemizin girişimcilerini değil, Türkiye ve dünyadaki inovatif girişimleri destekleyecek ‘Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ kurma fikrini yeşertmiş olduk. 

ÇUKUROVA’DA 15 MİLYAR LİRALIK MEVDUAT VAR

‘Melek Yatırım Ağı’ ya da ‘Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’, her ikisi de girişimcilerimizin finansa ulaşımında, yenilikçi iş fikirlerinin ortaya çıkmasında kaldıraç görevi olacak. O yüzden bu yöndeki faaliyetlerimize bilgilendirme toplantıları ve eğitimlerle devam edeceğiz. Çukurova’nın ekonomisi güçlü iki kenti Adana ve Mersin’de mevduatlarda bulunan 15 milyar liranın üzerindeki kaynağın küçük bölümünü bu yönde değerlendirebilsek gerçekten başka projeler, markalar konuşabiliriz. Hem girişimcilerimizin hem yatırımcılarımızın hem de ülkemiz ekonomisinin kazanacağı bir iklim yaratmak için çabalarımıza devam ediyoruz. Bu çerçevede başta GED’de beraber çalıştığımız yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, GED ailesinin her bir ferdine ve bizlere ÇKA gibi destek veren kurumlara bir kez daha teşekkür ediyorum. 



Bu yazı 2493 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar