Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlileriyle bilgi paylaşımında bulunduk. Okul Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan, gerçekten ufku açık, tam da aradığımız yöneticilerden biri.
Ara eleman açığının Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğuna vakıf. Bir yüzü akademik çalışmalarda, diğeri tam da iş dünyasının içerisinde… Yönettiği okul OSB’nin içerisinde… Kendisi, ekibinde yer alan öğretim görevlileri, öğrencileri sanayinin içerisinde. Çok çalışıyor. Müfredatla birlikte çok güzel aktivitelere imza atıyor. Sanayiye uygulanabilir öğrenci projelerine önem veriyor. Bu alanda yarışmaların düzenlenmesine katkı sağlıyor.
Öğrencilerinin mezun olduklarında nitelikli, iş dünyasının arzu ettiği kabiliyette hazır olmaları için gayret gösteriyor. Yanı sıra onlar arasında mühendisliğe yükselecekler ya da girişimci olabilecekler için de projeler üretiyor, uygulamaya koyuyor.
Önceki gün öğretim görevlilerinin katıldığı bir eğitimde Buba Ventures Yöneticisi Murat Avcı ile birlikte bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaştık. ‘Mentor Eğitimi’ başlıklı etkinlikte aslında sadece mentorluk değil, koçluk, eğiticilik üzerinde durup aralarındaki farklılıklara odaklandık. Okuldaki öğretim görevlilerimizin bu paylaşımlardan yararlanacağını biliyorum. Eğitimin, aramızdaki paylaşımın farklı bir bakış açısı kazandıracağını, öğrenciye yaklaşımda bu bakış açısının değer kazandıracağını biliyorum.
Türkiye’nin her alanda mentor sayısını artırması gerekiyor. Kalkınma sürecimizin en etkin aktörleri mentorler olacak. Teknik elemanın da yenilikçi girişimcinin de yerel yöneticinin de sivil toplum kuruluşu yöneticisinin de kendini geliştirirken gerçek mentorlere ihtiyacı var.
O yüzden kendi çalışma programımda mentor yetiştirme eğitimi vermeye daha çok zaman ayırmaya başladım. Dileyen her kuruma zaman ayırmaya, bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya, mentorluk eğitimi vermeye önem veriyorum.
Türkiye’de sadece girişimci adaylarının değil, ekip çalışmasının yer aldığı her kurumda yetişmiş mentorlara ihtiyaç var. Eğitimden sağlık kuruluşlarına, özel sektörden yerel yönetimlere kadar her alanda mentor eğitimi almış mentorların yer alması en başta verimliliği artırıyor.
Diğer taraftan mentorluk, insan kaynağının daha nitelikli hale gelmesine, iletişimin gelişmesine, motivasyon artışına, etkin takım çalışmasına, şirketin ya da kurumun sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.
Bu yöndeki görüş, öneri ve talepleriniz için bizi arayabilirsiniz.
YORUMLAR