Gaziantep'te 'iş'in geleceğini, geleceğin işlerini...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Gaziantep'te 'iş'in geleceğini, geleceğin işlerini konuştuk

18 Ocak 2025 - 17:43

Microsoft ve Turkcell gibi dev markaların başarılı yöneticiliğinin ardından kendi girişimi Kuika System Optima ve System Capital şirketlerini kuran Süreyya Ciliv ve Kuika Software Genel Müdürü Stefano Tito ile Gaziantep Ticaret Odası’nda paneldeyiz.

Moderatörlüğünü yaptığım bu etkinlikte Ciliv’in yöneticilik ve girişimcilik öyküsünü dinlemek bile herkese iyi geldi. Ciliv’in bir vurgusu çok önemli. “Dünya ekonomisinde Türkiye’nin payı yüzde 1. Yapacağınız iş sadece Türkiye sınırlarında kalırsa pazarın yüzde 99’luk kısmını baştan ıskalamış olursunuz.”

İnternet ve hemen ardından yapay zekâ sınırları kaldırdı. “Global düşün ve fark yarat.”

İş dünyasında başarının en kısa formülü bu.

Ciliv, konuyu şöyle özetliyor:

“İyi ve başarılı bir iş, müşteriye A’dan Z’ye bir deneyim yaşatmalı. Güvenilir, faydalı, farklı ve eşsiz olmalı. İyi bir işin sürdürülebilirliği için akıllı sistemlerle desteklenmesi de oldukça önemli. Makinelerinizi ve süreçlerinizi akıllı sistemlerle donatın. Bu hem maliyetleri düşürür hem de süreçleri hızlandırır. Akıllı sistemler, şirketlerin global pazarlarda öne çıkması için kritik bir role sahiptir.”

ORTA İHRACAT GELİR TUZAĞI

Türkiye’nin üretim üslerinden biri olan Gaziantep’te bulunmaktan dolayı gerçekten çok mutlu oldum. Zira, Türkiye’nin 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren hepi topu 6 şehri var. 10 milyar dolarlık ihracat dile kolaydır. Gaziantep bu rakamları elde edinceye kadar büyük mücadeleler verdi. 

2000’li yılların başında bir holding yöneticisi arkadaşım Güney Afrika’da otel lobisinde bir Türk’le karşılaşmış. Ne İngilizce ne de o ülkenin dilini bilmiyormuş ama elinde bir çakmak ve terlik varmış. Arkadaşım, “Haberiniz olsun Gaziantep kısa süre sonra Adana’yı geçecek” demişti. Gerçekten de öyle oldu. Bugün Adana 3, Gaziantep 10 milyar dolarlık ihracat yapıyor.

10 MİLYAR DOLAR NASIL 20 MİLYAR DOLARA YÜKSELİR?

Ancak, bugün durum farklı. 10 milyar doları 20 milyar dolara çıkarabilmek kolay değil. Bu rakamların ele çanta alınıp ülke ülke gezilebilmesiyle yükselmesi mümkün değil. Zaten dikkatinizi çekmiştir. Gaziantep ihracatı uzun yıllardan beri 9 ila 10 milyar dolar bandında gidip geliyor. Yani, Gaziantep ihracatında da bir orta gelir tuzağına düşüş emareleri görülüyor.

Peki, orta gelir tuzağına düşmüş bir ihracat nasıl bu durumdan çıkarılabilir?

İhracat kilogram bedelini artırarak.

Türkiye’nin ihracat kilogram bedeli 2023’te 1.48 dolarken geçtiğimiz günlerde 2024 verisi açıklandı 1.42 dolara düşmüş. Biz artmasını beklerken Türkiye ortalamış düşen bir ihracat kilogram bedelimiz var.

İllere göre ihracat kilogram bedelinin net bir tablosu yok. Ama sezgilerim Gaziantep’in ihracat kilogram bedelinin Türkiye ortalamasının altında olduğunu söylüyor. Zira bazı sektörler ve markalardaki başarılı şirketleri bir tarafa bırakırsak ve Gaziantep’in ihracat kalemlerini göz önünde bulundurursak un, yemeklik yağ, makarna gibi ürünlerle devam etmek Gaziantep’i orta ihracat tuzağından çıkaramayacak.

Bunun iç in ne yapılmalı?

Öncelikle insan kaynağı yatırımı…

YEŞİL VE DİJİTAL İKİZ DÖNÜŞÜM

Gaziantep’te ikisi devlet ikisi vakıf üniversite var. Sanıyorum bu üniversitelerdeki öğrenci sayısı 70 binin üzerinde. Bu önemli bir zenginlik. Fakat, bu üniversitelerimizdeki sektörün ihtiyacına göre dönüşüm, meslek yüksekokullarının artırılması, bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaştıramadığımız üniversite- sanayi iş birliğindeki etkileşim… Bunlar üzerine yoğunlaşmakta daha fazla vakit kaybetmemek şart.

Gaziantep sanayisindeki yeşil ve dijital yani ikiz dönüşüm çalışmaları hangi aşamada?

İnovatif girişimciliği ne kadar destekliyoruz?

Yazılım ve yapay zekaya olan ilgimiz ne düzeyde?

Panelistlerimle bu sorulara cevap aradık.

Gaziantepli girişimciler, ‘İş’in Geleceği ve Global İş Dünyasında Başarının Yolu’ başlıklı etkinliği pür dikkat dinledi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da konuşmasında tam da benim merak ettiğim konulardaki çalışmalarını anlattı. Şehirlerinin geleceği için inovatif girişimcilere verdikleri desteği ve ‘İstasyon Gaziantep’ projesini hatırlattı.  Gaziantep’te odanın da destek verdiği ‘İstasyon Gaziantep’te yazılım başta olmak üzere yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere modern mekân, network imkânı sunduklarını belirtti.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı olarak aldığım en güzel haberlerden biri buydu. GTO Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur, etkinliğin sonuna kadar aramızdaydı. GTO Başkan Yardımcısı Taner Özdurak’ın misafirperverliği harikaydı. Bir sonraki Gaziantep ziyaretimde beyrancı, lahmacuncu ve baklavacıdan önce İstasyon Gaziantep’e uğrayacağım.

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu’yla toplantı

Panelin ardından TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Abdulkadir Koçer ve kurul üyeleriyle bir araya geldik. Şehrin girişimcilik ekosisteminde nelerin yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Genç girişimciler Süreyya Ciliv ve beni soru yağmuruna tuttu. Eğitimleri ve vizyonlarıyla yeni döneme hazırlar. Ancak, henüz şirketlerinde karar verici konumda olmadıkları için zorlandıklarını ifade ediyorlar. Ama hepsinin gündeminde geleneksel sektörlerden yenilikçi sektörlere geçişle ilgili bir heves olduğunu görmek sevindirici.

Gaziantep’te dolu dolu bir gün geçirdik. Ürünlerini çok beğendiğim Şölen Çikolata’ya uğradık. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çoban, İcra kurulu Üyesi Mehmet Ali Aslan, Şölen Çikolata’daki yenilikleri anlattı. Özellikle pandemi ve sonrasında neredeyse hepimizin iki kat fazla kullandığımız Sleepy marka ıslak mendil başta olmak üzere birçok hijyen ürünü Türkiye ve dünya pazarına ulaştıran Eruslu Global de Gaziantep’in değerlerinden biri olmuş durumda. Eruslu Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eruslu ve Yönetim Kurulu Üyesi Ercüment Eruslu da şirketlerinin hedeflerini anlattı.  2Blackdot yöneticisi Hakan Çalışkantürk’le dönerken Güney’in iki sanayi şehri Adana ve Gaziantep iş dünyası yakınlaşmasını sağlayacak etkinlikleri konuştuk. Bu yakınlaşma katma değeri yüksek üretimi, daha güçlü bir girişimcilik ekosistemi beraberinde getirebilir.

 

Bu yazı 95 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar