Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin kurumsal üyeleri arasında Temsa da yer alıyor. Sıkıntılı dönemini geride bırakan, üretim ve ihracatına kaldığı yerden devam eden yenilikçi Temsa, gerek bünyesinde bulundurduğu ar-ge merkezi gerekse inovatif girişimciliğe bakış açısıyla önemli bir değer.
Temsa’da CEO’luk görevine getirilen Tolga Kaan Doğancıoğlu’yla GED’in çalışmalarını da içeren keyifli bir sohbetimiz oldu. ODTÜ Makine Mühendisliği eğitimi sonrasında iş hayatına ASELSAN’da başlayan Tolga Kaan Doğancıoğlu, sonrasında ENKA Teknik ve Ford Otosan’da ulusal ve uluslararası projelerde çalışmıştı.
İnovatif girişimciliğe olan ilgi ve bilgisiyle yeni dönemde başarılı çalışmalara imza atacağına inandığım Doğancıoğlu, Çukurova Bölgesi’nin yeni nesil ulaşım araçlarının geliştirilmesinde önemli bir üs olabileceğine dikkat çekti. Genç girişimcilere, yazılımcılara ve tedarikçilere adeta ‘hazırlıklı olun’ mesajı verdi. Başta elektrikli araçların pil ve batarya geliştirme süreci olmak üzere bu araçlar için gerekli ürün ve hizmetler için bir ekosistem gelişeceğini anlatan Doğancıoğlu, üniversiteler ve genç girişimcilerle birlikte çalışacaklarını anlattı.
Görünen o ki, Skoda ortaklığıyla Temsa, dünyada pazarlarındaki etkinliğini artırırken, Türkiye ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak. Elbette en önemli katkılarından biri de yeni nesil ulaşım araçlarının gelişmesi çerçevesinde doğal olarak kuracağı ekosistem olacak.
Bundan azami yararlanmak genç girişimcilerin, girişimcilik ekosistemi paydaşlarının Temsa’yla daha yakın olmalarına bağlı.
Ve bu kaçırılacak bir fırsat değil.
2020’de hangi alanda yüzde 74 büyüme yaşandı?
Dünyada startup projelerine yapılan yatırımlar 2020’de pandemiye rağmen bir önceki yıla göre yüzde 4 büyüyerek 300 milyar dolarlık hacme ulaştı. Türkiye’de oran yüzde 74 olarak gerçekleşti.
Bu büyümede en büyük pay, Türkiye’nin ilk ‘unicorn’u Peak Games’in 1,8 milyar dolarlık satışa ait. Ancak, rakamlar unicorn seviyesine ulaşmayan birçok yatırımın da ilgi görmeye başladığını gösteriyor.
Yatırımcıyla girişimciyi buluşturan platform StartupMarket verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında 172 girişim 177 milyon dolarlık yatırım aldığını açıkladı.
2016 yılında girişim başına alınan yatırım tutarı 362 bin dolar iken 2020’de bu rakam 1 milyon doların üzerine çıktı.
Pandemi nedeniyle yatırım görüşmeleri ağırlıklı olarak dijital ortama taşındı. Bugün başta oyun sektörü olmak üzere sağlık ve online ödeme sistemleri yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği alanlar oldu.
Bu alana ilgi gösteren uzmanlar 2021 yılında girişim yatırımlarında Türkiye’nin lig atlayacağına vurgu yapıyor. Zira, Kitle Fonlama Kanunu’nun yılın ilk çeyreğinde çıkacağı ve yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor. Bu hamlenin girişim yatırımlarını 2021’de iki katına çıkaracağı öngörülüyor.
Yeni dönemde teknoloji tabanlı tüm sektörler, buna bağlı olarak sağlık, tarım, otomasyon, yapay zeka, fintech, oyun, uzaktan çalışma, otomotiv gibi alanlar ilgi görecek. Dolayısıyla bu sektörlerde geliştirilen iş fikirleri hem girişimciye hem de yatırımcıya önemli kazanç sunacak.
Girişimcilik Ekosistemi Derneği olarak, 5 yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Bu süreçte inovatif girişimciliğin geliştirilmesi çerçevesinde farkındalık, yenilikçi girişimcilik eğitimleri, mentor yetiştirme programları, melek yatırımcı yetiştirme gibi onlarca alanda başarılı çalışmalara imza attık.
Hedefimizde yeni kuluçka merkezlerinden ‘Girişim Sermayesi Fonu’ kurmaya varıncaya kadar birçok önemli hamle var. Bu hamleleri ekosistem paydaşlarının iş birliğiyle gerçekleştirmek istiyoruz. Özetle, yüzde 74 büyüyen bir pazardan pay alan girişim yatırımcılarımız, bu yatırımlarla inovatif iş fikirlerini hayata geçiren girişimcilerimiz, bu girişimcilerimizin ortaya çıkaracağı markalarla gelişen bölgemiz ve bu markalarla değerlenen, ekonomisi güçlü ülkemiz olsun istiyoruz.
YORUMLAR