Korona sürecinden çıkan 'İş Extra' uygulaması
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Korona sürecinden çıkan 'İş Extra' uygulaması

13 Haziran 2020 - 14:14

Korona sürecinde gençler çok sıkıldı. Okullarına, kampüslerine, kafelere fiziki olarak gidemeyen, sokağa çıkma yasağıyla evde kalmak zorunda olan gençler arasında girişimci olanlar boş durmadı. Geçtiler bilgisayarlarının başına, iş fikirlerini hayata geçirmeye başladılar.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) olarak genç girişimcilerin yanındayız. O yüzden neredeyse her hafta bir iş fikrini dinliyor, önerilerimi sunuyor, tıkandıkları konuları çözmeye çalışıyorum.

Birkaç ay önce bana iş fikirlerini anlatan bir grup genç girişimci adayının korona sürecinde internet üzerinden geliştirdikleri bir programı hayata geçirmiş olmalarından çok mutlu oldum.

Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) makineden elektrik-elektronik mühendisliğine, tarım makinelerinden iletişime farklı bölümlerde eğitim alan 6 genç, ‘İş Extra’ uygulamasını hayata geçirdi.

‘İş Extra’; özellikle üniversite öğrencilerinin yarı zamanlı ya da anlık organizasyonlarda çalışabilme imkânı bulmalarını kolaylaştıracak bir program, ayrıca yarı zamanlı, anlık gelişen hizmet almak isteyen kuruluşların da arayıp bulamayacağı bir uygulama.

Google Play üzerinden Android’de çalışan sistem şöyle işliyor:

Üniversite öğrencisi sisteme yarı zamanlı çalışabileceği alanları, gün ve saatleri ve iletişim bilgilerini girerek profil oluşturabiliyor. Öğrenciler bu işlem için herhangi bir ücret ödemiyor. Yanı sıra yarı zamanlı personel çalıştırmak ya da hizmet almak isteyen işletmeler de hangi alanda, hangi nitelikte, hangi zaman aralığında eleman aradıklarını, iletişimlerini belirterek profillerini oluşturabiliyor. Örneğin fuar stant görevlisi, garson, satış-pazarlama gibi eleman arayan işletmeler geniş bir insan kaynağı havuzuna ulaşmış oluyor. İşletmeler bu hizmeti alabilmeleri için bedel ödüyor.

Yusuf Aydoğan, Ali Aytuğ, Miraç Talha Ünlü, Ahmet Uyanış Çevikkol, Faruk Develi ve Fatih Çelik’in ortak projesi ‘İş Extra’ faaliyete geçti. Hem üniversite öğrencilerinin hem işletme yöneticilerinin yararlanmaya başladığı uygulamanın geliştirilmesi çerçevesinde gençlere mentorluk yaptım. Uygulamalarının tanıtımı, hukuki ihtiyaçları, kuracakları şirketle ilgili önerilerde bulundum.

Eğitim alırken proje üreten, iş fikri geliştiren, hepsinden önemlisi şimdiden takım olmanın avantajlarını anlayan gençleri cesaretlendirmekten, onlara yardımcı olmaktan mutlu oluyorum.

Korona, ülke ekonomilerine yıkıcı etki yaptı. Ama nitelikli girişimci sayısını artıran, bu yönde gençlerine imkânlar sağlayan ülkeler yeni dönemin en çok kazananları olacak. Bu ayın başında mobil oyunlar geliştiren bir Türk şirketinin hisselerini ABD merkezli Zynga’nın 1,8 milyar dolara satın aldığını hatırlatırsam ne söylemek istediğim daha net anlaşılır.

Oyun geliştiren bir tek şirketin hisse bedeli ile Adana’nın bir yıllık toplam ihracatı birbirine eşit. Yani bir yıl içerisinde Adana’dan tekstilden otobüse, yemeklik yağdan makineye, narenciyeden mobilyaya yaptığımız 1,8 milyar dolarlık ihracatla bir oyun programı şirketinin hissesi ancak alınabiliyor. 

4 yıl önce kurduğumuz GED’le buna dikkat çekmeye, inovatif iş fikirleri geliştiren gençlerle birlikte yürümeye gayret göstermemizin amacı bu.

‘İş Extra’yı faaliyete geçiren gençler belki milyar dolarlık değerde bir iş fikrine ulaşamayacak; ama böylesi projelere gidilen yolu öğrenmiş olacaklar.

Ben, GED’de çalışırken kendi işim kadar, hatta daha fazla heyecan duyuyorum. GED Yönetim Kurulumuzdaki arkadaşlarımın, hatta her üyemizin de aynı heyecanı duyduğuna inanıyorum.

Keşke her kurum da bizim heyecanımızı duyabilse…

 

Bu yazı 6662 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar