Misis'ten belki yeni bir 'Göbeklitepe' çıkacak!
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Misis'ten belki yeni bir 'Göbeklitepe' çıkacak!

23 Eylül 2024 - 16:01

Verimli toprak, stratejik konum ve su…

Bu üçlü nerede varsa oranın sadece yer üstü değil yer altı da zengin.

Zira, her medeniyet en görkemli şehirlerini bu üçlünün olduğu yere kuruyor.

Tıpkı, Adana’nın ‘Misis’i gibi.

Lokman Hekim’in ölümsüzlük reçetesini üzerinden geçerken rüzgâra kaptırdığı köprünün de yer aldığı Misis’te yer alan höyük, 12 yıldır kazılıyor.

Roma Ulusal Araştırma Konseyinden Anna Lucia D'Agata ile Pisa Üniversitesinden Giovanni Salmeri tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkan eserler Adana Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Geçtiğimiz yıl 3 bin yıllık tahıl tohumları bulunması tarım tarihi çalışanları hayli heyecanlandırmıştı. Ancak, antik höyüğün tarihi 3 bin yılla sınırlı değil. Uzmanlar Misis’te 10 bin yıllık tarihin izlerini arıyor. Zira bölgede Osmanlı ve Selçuklu dönemi katmanı tamamlandı. Şimdi sırada Roma ve öncesi var. Bölgede Roma dönemi beklentisi arasında tapınak, tiyatro sahnesi ve protokol yolu var.   

Çok fazla değere sahip olduğu için turizmini ön plana çıkaramayan Adana, Misis antik şehri ortaya çıkarıldığında tüm dünyadan tarih ve doğaseverlerin rotasına eklenmiş olacak.

‘Misis Arkeoloji Kazılarını Destekleme Derneği’ bu değerin ortaya ‘daha çabuk’ çıkması için çaba gösteriyor. Kazıların en büyük destekçisi başından beri Yüreğir Belediyesi… O yüzden sevgili Mustafa Fidan Vursavuş’un başkanlığını yaptığı, yönetiminde benimle birlikte değerli arkadaşlarım Murat Şan, Nadir Vurankaya, Kadriye Güzel ve Zehra Esen’le birlikte Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’yı ziyaret ettik.

Bu dönem seçilen Başkan Demirçalı’nın da Misis’e olan ilgisini hissetmek hepimizi mutlu etti.

Ancak, Adana’nın tıpkı Efes gibi bir antik şehri gün yüzüne çıkarması için daha fazlasına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

  1. ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’in daha fazla tanıtıma ihtiyacı var. Geçtiğimiz sezon Netfilx’te oynayan bu sezon devam edecek Şahmeran dizisine Misis ev sahipliği yapıyor. Seranay Sarıkaya’nın başrol üstlendiği gizemli dizi çok beğenildi. Misis’in, bu dizinin yanı sıra kaliteli senaryolara sahip dizi ve filmlere de mekân olup adeta bölgenin platoya dönüşmesi tanıtım için yararlı olur.
  2. Kazı maliyetleri için uluslararası sponsor arayış çalışmalarının tanıtımla eş güdümlü yapılması önemli.
  3. Antik höyüğün bir bölümünde yapılaşma var. Buradaki kamulaştırma ve mahkeme süreçleri işi uzatıyor. Buradaki kamu yararı göz önünde bulundurularak ‘Acele Kamulaştırma’ sınırları geliştirilmeli.
  4. Adana’nın turizm gelirlerini artırma amacına hizmet veren kurumlar, STK’lar ‘Misis’e ilgilerini artırmalı.
  5. Antik höyüğün kazı çalışmalarında alınan mesafe, bulgular en az aylık olarak kamuoyuyla paylaşılmalı.

Siz ne düşünüyorsunuz?

 

Bu yazı 111 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar