Çin’in de aralarında bulunduğu 15 Asya Pasifik ülkesi geçtiğimiz hafta dünya ticaret tarihinin en önemli anlaşmalarından birini imzaladı. Uzmanlar bu anlaşmayla (Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık / RCEP) birlikte küresel ticaret hacminin 2030 yılında ‘Asya Pasifik’ bölgesinde gerçekleştirileceğini tahmin ediyor.
Covid-19’la ciddi oranda sekteye uğrayan dünya ticaretinde Asya Pasifik pazarından Türkiye arzu ettiği payı alabilir mi?
RCEP kapsamındaki 15 ülkenin 3’ü ile serbest ticaret anlaşması (STA) bulunan Türkiye’nin etkin bir stratejiyle oluşan bu büyük pazardan önemli pay alabileceğine işaret ediyor.
Peki, Türkiye’nin yeni üretim üssü iddiasındaki Doğu Akdeniz, bu pazardaki etkinliği nasıl sağlayabilir?
Doğu Akdeniz’in merkezi konumundaki sanayi kenti Adana’nın liderlik yapacağı bir organizasyon Asya Pasifik’te neler yapabilir?
Öncelik RCEP’te yer alan Güney Kore, Malezya ve Singapur’a verilmek üzere bu ülkelere meslek odalarımız ve ihracatçı birliklerimizle odaklanmamızda yarar var.
Yeni yılla birlikte Asya Pasfik’in STA’mız bulunan bu 3 ülkesiyle Doğu Akdeniz Bölgesi’ni yakınlaştıracak organizasyonlara ihtiyacımız var. Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat gerçekleştiren Adana ve bölgenin dışsatımında şimdilik bu ülkeler etkin değil. Ancak bu ülkelere hiç ihracat gerçekleştirmiyor da değiliz.
187 ülkeye ihracat yapma kabiliyeti bulunan Adana’nın ilk 100 ülkesi arasında 47’nci sırasında Güney Kore, 84’üncü sırasında Malezya ve 99’uncu sırasında Singapur var.
Her ne kadar Adana ve bölgenin katma değer seviyesinde teknolojik ürünler fazla yer tutmuyor olsa da bu bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yüzde 50’si gelişmiş, yani zor beğenen ülkelere gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla ürün kalitesi anlamında bölgeden gerçekleştirilen ihracatın herhangi bir dezavantajı bulunmuyor. Asya Pasifik ülkelerine odaklanmak ihraç ürün gruplarımızda çeşitliliğe gidilmesinin yanı sıra artacak ilişkilerle gerçekleştirilecek ithalat, dış ticaretimizin büyümesini beraberinde getirebilir.
Hâlihazırda Türkiye’nin Asya Pasifik’te yer alan 17 ülkeye 35 milyar dolarlık ihracatının bulunduğunu göz önüne alırsak bu bölgeye biraz ilgi, dış ticaretimiz için yeni bir açılım olabilir.
Diğer taraftan çok önemli bir avantajımızın bulunduğunu da hatırlatmamda yarar var.
Hemşerimiz, başarılı iş insanı, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, DEİK Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanlığı görevini sürdürüyor.
Kolbaşı’nın liderliğinde odalarımız, ihracatçı birliklerimiz, iş dünyası sivil toplum kuruluşlarımızla Pasifik’e açılmaya ne dersiniz?
YORUMLAR