Size konuştuğum iki gençten iki paragraf aktarıyorum.
“İnşaat mühendisliği bölümünü birincilikle bitirdim. Ailemin maddi durumu iyi değil. Bu yüzden üniversite eğitimim sürecinde inşaatta çalıştım. Pazarda limon sattım. Fuarlarda stant görevlisi oldum. Kendimi geliştirmek için ilgili-ilgisiz onlarca kursa katıldım. İngilizcemi geliştirdim. İkinci dil öğrenme çabam devam ediyor. Değişim programı kapsamında yurtdışında bulundum. İş için başvurmadığım kuruluş kalmadı. Kimse liyakate bakmıyor. Tanıdığım, torpilim yok. İşsizim.”
“Elektrik-elektronik mühendisliği bölümünden mezun oldum. Başvurduğum birçok işletme mevcut istihdamını azalttığını söylüyor. Aynı durumdaki bir arkadaşımla adı pek duyulmamış bir üniversitenin bizimle çok ilgisi olmayan bir bölümünde yüksek lisans yapmaya karar verdik. En azından geçen zamanı böyle değerlendirmeyi düşündük. Geleceğimizle ilgili kaygılıyız.”
Pandemi süreci gençlerimizin umutsuzluğunu artırdı. Son dönemde gençlere yönelik yapılan araştırmaların sonuçları vahim. Bir ankete göre gençlerin yüzde 40’ı Türkiye’den gitmek istiyor. Bir diğer araştırma ‘Ev Gençleri’ diye bir sınıfın oluştuğunu gösteriyor. Uluslararası araştırmalarda bu grup NEET olarak adlandırılıyor. NEET, yani ‘Not in Education, Employment, or Training’… Bu gençler ne çalışıyor ne eğitimde ne de iş arıyor. Aileleriyle yaşıyor, onların var olan olanaklarını kullanıyorlar. Çoğunluğu bilgisayar ve cep telefonuyla vakit geçiriyor. Asosyaller ve fiziksel hareketlilikten hoşlanmıyorlar.
İş hayatında olmak isteyenlerin de büyük bölümünün ‘değer yaratma’, ‘girişimci olma’ gibi bir hedefi yok. Çoğunluk, tek gayeyi ‘para kazanma’ olarak seçmiş durumda.
Pandemi sürecinde Türkiye’nin gündemini her gün açıklanan ölüm sayısı ve bu yöndeki tartışmalar oluşturuyor. Ekonomide alınan geçici önlemler konuşuluyor. Haber bültenlerini çevremizdeki gerilim ve şiddet olayları dolduruyor. Bütün bunlar yaşanırken Türkiye, genç kuşağını dinlemiyor, izlemiyor, onunla ilgilenmiyor. Oysa ülkenin geleceği gençlerin ‘umutsuz’ durumu sorunların en büyüğünü oluşturuyor.
Bana göre Türkiye’nin ‘Acil Eylem Planı’nı hayata geçirmesi alan gençler ve gelecekleri. Bu çerçevede şirazeden çıkan sistemin iyileştirmeye ihtiyacı var. İyileştirmenin içerisinde geleceğin mesleklerine yönelik eğitimden etik değerlerin nakşedilmesine, fırsat eşitliğinden adalete, kapatılacak veya yeni açılacak fakültelerden mesleki okulları etkinleştirmeye kadar onlarca alanca dönüşüme gereksinim var. Kamu, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları gençleri umutsuzluktan kurtaracak, onlara gerçekçi, akılcı, sağlıklı bir gelecek için bir strateji belirlenmeli.
Elbette daha fazla vakit kaybetmeden…
Eğitimle teknolojinin buluştuğu adres: Teknokulüp
Pandemiden en fazla etkilenen alanlardan biri de eğitim. Okulda olması gereken çocuklar artık bilgisayar başında. Saatlerce ekran başında olan çocukların psikolojilerinden duruş bozukluğuna, hatta göz yorgunluklarına sağlık sorunları başladı bile. Veliler kaygılı.
Böyle bir süreçte çocuklarımızın özgüvenini nasıl geliştirebileceğiz?
Sınav ve ders başarılarını nasıl arttırabiliriz?
Anlayarak okuma hızlarını nasıl yükseltebileceğiz?
Dikkat eksiklerini nasıl giderebilecek, odaklanmalarını nasıl artırabilecek, anlama oranlarını nasıl yükseltebileceğiz?
Bütün bu sorularıma çok değer verdiğim eğitimciler Fatih Develi ve Nazmiye Yahşi Kankan’la cevap aradık. Oğlumun ilköğretim öğretmeni Fatih Hoca’m, temsilcisi olduğu Teknokulüp’ü anlatınca sorularımın birçoğuna yanıt bulmuş oldum.
Teknokulüp, eğitimde güncel ve sürekli kendini yenileyen metotları uygulayan, teknolojiyle eğitimin birlikte kullanılmasını sağlayan bir sistem. İlköğretimden liseye kadar öğrencilerin yararlanabileceği sistemi kullananlar uygulamalarla hızlı okuma alışkanlığı kazanıyor. Okuduklarını anlama kapasiteleri yükseliyor. Ayrıca stres yönetiminden satranç kursuna kadar yararlı uygulamalarla desteklenen sistemde öğrencilere koçluk hizmeti veriliyor. Sınavlara hazırlanmalarına destek veriliyor. Teknolojiyle eğitimin buluştuğu bu uygulamayla herkesin tanışmasını isterim. Detayları alabilmeniz için eğitimci Nazmiye Yahşi Kankan’ın 0.553 802 09 92 numaralı telefonunu paylaşıyorum.
YORUMLAR