Yetkinliklerinizi artırın
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Yetkinliklerinizi artırın

30 Haziran 2021 - 08:56 - Güncelleme: 30 Haziran 2021 - 09:04

Pandemi süreci birçok birey için yeni yetkinlikler edinmeye olanak sağladı. Birçok kişi sokağa çıkamıyor olmayı, işe daha az zaman ayırma zorunda kaldığımız süreyi yetkinliklerimizi artırmaya ayırdığımızı düşünüyorum.

En azından ben öyle yaptım. Uzun yıllardan beri sürekli öğrenmeyi kendine şiar edinmiş biri olarak son iki yılda kendime yaptığım yatırımları değerlendirdim. Bireysel olarak çok sayıda eğitim almış ve eğitim vermişim. Yeni dönemin yetkinlik alanları konusunda kendimi geliştirmeye çalıştığımı fark ettim. Örnek vermek gerekirse son 10 yılda 6 kez farklı kurumlardan mentorluk eğitimi aldım. Son olarak ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ve EMCC (Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarımı aldım. Bugün, profesyonel mentor olarak girişimciler, start-up’lar ve şirketlerle çalışmaya devam ediyorum. Yenilikçi girişimcilerin iş fikirlerini oluştururken, start-up’lar iş dünyasına adaptasyon sağlarken network, şirket kurma, PR, iletişim, pazarlama gibi birçok konuda onlara katkı sağlıyorum.

Ayrıca bu süreçte yine ICF onaylı ‘Profesyonel Koçluk Eğitimi’ de alarak şirket koçluğunu da yetkinliklerim arasına kattım. Bu çerçevede özelliklere KOBİ’lere ve start-up şirketlerine profesyonel koç/danışman olarak da çalışmalar yapıyorum. Bu yetkinlik bana yeni bir unvan ve iş de kazandırdı.

Yetkinlik edinme sürecimi sadece iş alanında da geliştirmedim. Hobilerimle ilgili de yetkinlik arayışlarımı sürdürdüm. Hayatımın 7 yılında lisanslı basketbol oynadım, sonrasında ise basketbolu izleyici olarak takip ettim. Ancak daha sonra birlikte basketbol da oynadığımız çocukluk arkadaşım Gülay Çirkin’in teşvikiyle basketbol hakemi olmak için eğitim aldım. Bu alanda vizemi de yenileyerek bu yönde de kendimi geliştirdim. Şu an federasyona kayıtlı basketbol masa hakemi olarak görev yapıyorum. Bu süreç bana zamanı daha iyi kullanma, kısa sürede karar verme, farklı bir disiplinle iş hayatımı destekleme ve motivasyonumu artırma gibi çok sayıda alanda kendimi sınama yetisi kazandırdı.

Yukarıda belirttiğim alanlar dışında da halen çok sayıda eğitim alıyor ve özellikle de dijitalizasyona yönelik farklı alanlarda da çalışmaya devam ediyorum. Özetle, sizler de sevdiğiniz alanlarda uzun zamandır almak istediğiniz eğitim, mevcut işlerinize entegre edebileceğiniz alanlar ve yeni dünya düzenine entegre olmanızı sağlayacak çalışmalar konusunda kendinize kaliteli zaman ayırın. Merak edin ve öğrenme hevesinizi hiç bitirmeyin.

Biliyoruz ki üniversiteler yetkinlikleri geliştirme konusunda yetersiz kalıyor. Çünkü eğitime değil, öğretime odaklanıyor. Neticede üniversitelerin mezun ettiği öğrenciler ile ülkenin ihtiyacı olan işgücü arasında bir paradoks var. Bu sebeple üniversite yıllarından itibaren her yıl kendinize yeni yetkinlikler kazandırma, mevcut yetkinlikleri geliştirme ve fütürist bakış açısıyla gelecekte de sahip olmanız gereken yetkinlikler konusunda kendinizi geliştirmeniz çok kıymetli. Öğrenme, okuryazarlık ve yaşam becerileriniz konusunda sürdürülebilir bir plan oluşturmanız elzem.

Bunlar neden önemli?

Çünkü;

Öğrenme Becerileri: Her gün yeni bir bilginin üretildiği bir ortama zihinsel olarak uyumumuzu kolaylaştırır. (Eşgüdümlülük, Yaratıcılık, Kritik Düşünme, Etkili İletişim)

Okuryazarlık Becerileri: Günde 2,5 kentilyon bayt (2,5 sayısının sonuna 18 tane sıfır ekleyin) verinin oluşturulduğu ve bu bilgilerin ne kadar güvenilir olduğunun tartışıldığı internet dünyasında bizim için okuryazarlık becerilerinin önemi ortaya çıkıyor. (Teknoloji Okuryazarlığı, Bilgi Okuryazarlığı, Medya Okuryazarlığı)

Yaşam Becerileri: Var olan dış dünyayla daha kolay bütünleşmemize olanak sağlar. (Üretkenlik ve Sorumluluk, Sosyal Beceriler, İnisiyatif Alma ve Öz-Yönelim, Liderlik, Esneklik)

Eminim bu süreçte sizler de yetkinliklerinizi artırdınız.

Bu çerçevede önerim, mevcut yetkinliklerinizi listeleyin. İlgi alanlarınızı belirleyin. Gelişim alanlarınız ve geleceğin sizden beklentileri konusunda uyumlu bir plan oluşturun. Hangi alanda planlama yaparsanız yapın, mutlaka içerisinde dijital yetkinlikler, inovasyon, iletişim, takım çalışması, medya okuryazarlığı, proaktif olma gibi kritik konular olmazsa olmazlar. Ayrıca mevcut mesleğinizin önümüzdeki süreçte dönüşümü de önemli. Bu sebeple 3D mühendisliği, IOT uzmanı, biyoteknolog, veri madencisi gibi mesleklerin geleceğini düşünerek kendinizi konumlandırın ve gereken yetkinliklerle donatın.

İster yeni mezun olun, isterse iş dünyasındaki CEO… Bu konu hepimizin gündeminde. Bu size daha özgüvenli ve daha mutlu olmak için bir fırsat sunar. Yetkinliklerinizi disiplinlerarası alanlarla da zenginleştirirseniz daha kreatif bir çerçeveniz olur.

Amerikalı yazar ve fütürist Alvin Toffler’in dediği gibi:

“21’inci yüzyılın cahilleri okuma-yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyen, öğrendiği yanlışlardan vazgeçmeyen ve yeniden öğrenmeyenler olacak.”

Bu yazı 1085 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar