Adana sanayisinin üç temel sıkıntısı var.
İlki, üretilenlerin teknoloji düzeyi düşük. Marka sayısı az.
İkincisi, kamu desteklerinden yeterince yararlanılamıyor.
Üçüncüsü, ortak iş yapma kültürü yeterince oluşmamış. Hemen hiçbir sektörde etkin kümelenme çalışması yok.
O yüzden bir dönem Türkiye’ye sanayiciliği öğreten Adana, ihracatta 2 milyar doları bir türlü aşamıyor.
Uzun süredir üzerinde konuşuyoruz. Teşhisi koyduk. Tedavi yöntemlerini de biliyoruz.
Ama hastalığa müdahale edecek birini bekliyoruz.
Önceki gün, değerli ortağım Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden’le sıkıntının teşhisini koymuş, tedavi yöntemlerini belirlemiş, hatta tedaviye başlamış bir kurumdan brifing aldık.
Bu kurumun kent sanayisinin en önemli üssü Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü olduğunu peşinen söyleyeyim ki bizim gibi size de güven gelsin. Zira Adana Hacı Sabancı OSB’nin konumu, sektörel çeşitliliği, eksiksiz altyapısı ve akılcı yönetimiyle kent sanayisinin gözbebeği olduğunu bilmeyen yok.
Adana Hacı Sabancı OSB Müdürü Ersin Akpınar, işe OSB’de üretim yapan tesislerin adeta röntgenini çekerek başladıklarını söyledi. “Hangi tesiste ne, ne kadar üretiliyor? İnsan kaynağı, dış ticaret verileri, marka-patent, atık, hammadde, ara mamul bilgilerini artık hepsini biliyoruz” dedi.
Bu yıl itibariyle faaliyete geçirdikleri ‘AHSOSB Proje Destek Ofisi’yle neler yapıldığını dinleyince şaşkınlığımızı gizleyemedik. Çok kısa sürede alınan somut sonuçları görmek etkileyiciydi.
AHSOSB Proje Destek Ofisi, bölgede yer alan her sanayi kuruluşuyla birebir görüşme yapıyor.
Bu sanayi kuruluşları ar-ge ve ür-ge projelerine yönlendiriliyor. Farklı alanlarda şimdilik 50 akademisyenden oluşturulan danışman havuzuyla sanayi kuruluşları buluşturuluyor.
Bu akademisyenler ihtiyaca göre işletmeleri ar-ge projelerine yönlendiriyor. Proje yazımından yönetilmesine kadar danışmanlık hizmeti veriliyor.
Üniversitelerle yapılan protokol çerçevesinde yüksek lisans ve doktora çalışmaları OSB’deki işletmelere taşınıyor. Böylece tezler raflara değil, üretimin içerisine çekiliyor.
OSB’de ar-ge ve tasarım merkezi sayısının artırılması için çaba sarf ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın iş dünyasına sağladığı tüm desteklerden sanayi kuruluşlarının azami yararlanması yönünde çalışmalar yapılıyor.
KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri için projeler hazırlanıyor. İhracat artışı çerçevesinde URGE projeleri yürütülüyor. OSB’de üretilen ürünlerin 196 ülkeye tanıtımını sağlayacak bir yazılım üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Başında, Adana Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen’in bulunduğu AHSOSB Proje Destek Ofisi’nde birçok uzman görev alıyor.
Ofis, bir taraftan üniversite-sanayi işbirliğinde somut adımlar atıyor. Bu adımlar ar-ge, tasarım merkezi, yeni ürün, inovasyon, katma değeri yüksek ürün olarak yankı buluyor. Diğer taraftan geliştirilen projelerle Adana sanayisinin yeterince yararlanmadığı devlet desteklerinin kapısı aralanıyor. Daha da önemlisi, yaratılan sinerji, ortak iş yapma kültürünü geliştiriyor.
Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, ‘medikal’ ve ‘tarım’ sektörlerinde kümelenme çalışmalarına da başladıklarını söyleyince ortağım Esra Özden’le göz göze gelip tebessüm ediyoruz. Zira GED Başkanı Özden, Adana’nın dünya ile rekabette en avantajlı olduğu alanların ikisinin tarım ve medikal olduğunu her fırsatta vurguluyor ve genç girişimcilerle ağırlıklı olarak bu konularda çalışma yapıyor.
Adana Hacı Sabancı OSB Müdürü Ersin Akpınar, pandemi sürecine rağmen bu yöndeki hizmetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirtiyor ve ekliyor:
“Yaptığımız çalışmalarla bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının 10 milyon liralık desteğe ulaşmasını sağladık. Yılsonuna kadar bu tutarın 30 milyon liraya ulaşacağını tahmin ediyoruz.”
Esra Özden’le birlikte son yıllarda aldığımız içi dolu, mutluluk veren brifingin ardından Refleks’in merkezine dönerken arabada şunu söylüyoruz:
“Bu ofis, 20 yıl önce faaliyete geçirilmiş olsa idi, bugün nasıl bir Adana sanayisiyle karşı karşıyaydık?”
Elbette bütün bu çalışmaların arkasında vizyon sahibi bir yönetim var. Bu hamle, Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütcü ve yönetimini Adana sanayi tarihine yazdıracak kadar önemli.
YORUMLAR