Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirleri arasında yer alan Adana, organize sanayi bölgesi (OSB) ile çok geç tanıştı.
1990’lı yılların ikinci yarısında OSB’ye kavuşan Adana’da sanayi şehrin çok farklı alanlarda gelişmişti.
Ağırlıklı olarak Mersin Yolu, Karataş Yolu ve Ceyhan Yolu’nda konuşlanan sanayi kuruluşları bugün ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlıyor.
İmar planında ‘sanayi alanı’ olarak tescillenen bu bölgelerde üretim yapan sanayi kuruluşları maalesef OSB’lere sağlanan teşviklerden yararlanamıyor.
Bu bölgelerde üretim yapan sanayi kuruluşları OSB’lerde üretim yapan sanayi kuruluşlarıyla rekabette zorlanıyor. Zira, OSB’de yer almak sanayi kuruluşlarına daha düşük bedelle elektrik enerjisi, doğalgaz, su kullanma, istihdam destekleri gibi birçok imkân sunuyor.
Adana’da özellikle Mersin Yolu’nda aynı hat üzerinde bulunan Sasa, Temsa, Sunar Mısır gibi devasa tesislerin yer aldığı bölge, zaten şehir imar planında ‘sanayi alanı’ olarak tescillenmiş durumda.
Adana, öncelikle bu bölgede bir ‘Islah OSB’ kurabilir. Bu OSB, o bölgede bulunan sanayi kuruluşlarımıza önemli avantajlar sağlar.
Kurulacak OSB’nin altyapıdan teşviklere, ruhsatlandırmadan ortak kullanım alanlarına birlikte olmanın getireceği imkânlara sahip olacak sanayi kuruluşları farklı kazanımlar elde edebilir. Bu da yeni ve ek yatırımları beraberinde getirerek istihdamdan ihracata ülke ekonomisine önemli yarar sağlar.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin birçok bölgesinde dağınık vaziyette bulunan sanayi kuruluşlarını OSB çatısı altında birleştirme çalışmalarını içeren ‘Islah OSB’lerle ilgili çalışma yapıyor.
Bu çerçevede Adana’nın hazırlıklara şimdiden başlamasının yararlı olacağını düşünüyorum.
Bu çerçevede öncülüğü Adana Sanayi Odası yapabilir. Mersin Yolu üzerindeki sanayi kuruluşlarıyla yapılacak görüşmelerle hayata geçirilebilecek ‘Islah OSB’nin sınırları belirlenebilir.
Bundan sonraki süreçte başta Adana Valiliği olmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi ve milletvekillerimiz bu projenin hızla hayata geçirilmesine destek verebilir.
Eğer Adana, bir ya da birkaç ‘Islah OSB’ kazanırsa, yeni yatırımların yanı sıra mevcut sanayi kuruluşlarının ek yatırımlarını da kazanabilir.
Adana, uzun yıllar ‘2’nci Bölge’de olmasından ve etrafı daha yüksek oranda teşvik alan illerle çevrilmesinden kaynaklı ciddi zarar gördü. Bu durum şehrin gelişme sürecine sekte vurdu ve Adana ‘3’üncü Bölge’ye geriledi. Şu an Adana’da gerçekleştirilecek yatırımlar ‘3’üncü Bölge’nin teşviklerinden yararlanıyor.
Islah OSB kazanan Adana’da bu bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar, tıpkı Adana Hacı Sabancı OSB’de olduğu gibi, ‘4’üncü Bölge’ teşviklerinden yararlanacak. Emin olun, bu da Adana ekonomisine yeni yatırımlar, istihdam ve ihracat artışı olarak geri dönecek.
İlk adımları bekliyoruz.
YORUMLAR