Irak Hükümeti, ‘Ulusal Kalkınma Planı’ndaki projeleri açıkladı. Savaş sonrası imar çalışmalarına hız veren Irak’ta su temini, arıtma tesisleri, elektrik santrali, haberleşme altyapısı, hastane, havayolu, karayolu, köprü ve liman gibi hayata geçirilmesi gereken projelerin tutarı 100 milyar doları buluyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen projeleri Avrupalı ve ABD’li şirketlerin tek başına yapabilmeleri mümkün görünmüyor. Zira batılı şirketler güvenlik kaygısıyla Irak’ta iş yapma heveslisi değil.
Dolayısıyla Irak’ın gözü bu alanlarda dünya çapında projeler tamamlayan Türk şirketlerinde. Bağdat Ticaret Odası Başkanı Firas Resul Cafer, çağrısında Türk şirketlere özel önem verdiklerini söylüyor. “Irak’a gelin bu yatırımları birlikte hayata geçirelim” diyen Cafer’e şu dönemde Adana ve Mersin’i doğru anlatmakta yarar var.
Liman şehri Mersin’le sanayi şehri Adana, 100 milyar dolarla ifade edilen projelerden pay alabilir mi?
2002 ila 2015 yılları arasında ABD üslerinde havalimanından endüstriyel tesislere birçok altyapı hizmetini başarıyla tamamlayan Kulak İnşaat’ın yöneticisi Tarkan Kulak’la konuştum. “Bu çağrıya Adana ve Mersin nasıl bir karşılık verebilir?”
Bu soruya birlikte cevap aradık. Zira Kulak İnşaat, Irak’ta olduğu dönemde Adana sanayisini hareketlendiren hamleler yapmıştı. İnşaat şirketi olmasına rağmen Irak’a gıda temini dahil ihracata da önemli destek vermişti.
Önceki dönem Adana Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevini de üstlenen Tarkan Kulak’a göre atılması gereken birinci adım Bağdat’ta bir ticaret ofisi kurmak olmalı.
Adana Ticaret Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Adana Sanayi Odası tarafından ortaklaşa Bağdat’ta kurulacak bir ofis, bu projelerin ihalelerine Çukurovalı şirketlerin girmesini ve rahatlıkla iş almalarına önemli katkı sağlayabilir.
Batılı şirketlerden sağlanacak sermaye ve Iraklı şirketlerle yapılacak ortaklıklara öncülük edebilecek ticaret ofisine İngilizce ve Arapça bilen, Irak bürokrasisine hâkim bir yönetici ve beraberinde çalışacak birkaç personelle kısa sürede önemli mesafe kat edilebilir.
Irak’a en yakın sanayi şehirlerinden biri olan Adana, gücünü birleştireceği Mersin’in liman avantajıyla bölge ekonomisine yeni başarı öyküleri kazandırabilir.
Tarkan Kulak, dünyanın bir ucundan gelen Çinli firma ve kamu yöneticilerinin Irak pazarından aldığı payı hatırlatarak, “Coğrafi avantajımızı, kültürel yakınlığımızı değerlendirerek Irak pazarından en fazla pay alan Türkiye’nin iki şehri olabiliriz. Üç odanın yıllık 50 milyon dolar harcayarak Bağdat’ta ‘Ticaret Ofisi’ kurması bölge ekonomisine önemli katkı sağlayabilir. Ayrıca ekonomi yönetiminin bu yöndeki ticaret ofislerini desteklediğini biliyoruz. Daha fazla vakit kaybetmeye gerek yok” diyor.
Konu projelendirilerek Hazine ve Maliye Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ile AK Parti Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik’e sunulması durumunda bu önerinin kısa sürede hayata geçirilebilmesi mümkün.
Irak’ın ithalatında Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin ilk iki sırayı alırken üçüncü sıradaki Türkiye’nin yaklaşık 17 milyar dolarlık ticaret hacmi potansiyeli yansıtmıyor. Biraz ilgi bu rakamları üst seviyelere taşıyabilir.
Bakalım, Bağdat Ticaret Odası Başkanı Firas Resul Cafer’in, “Irak’ta Türk şirketler olsun istiyoruz” çağrısına Çukurova yanıt verecek mi?
YORUMLAR