Ekonomi yönetimi, hizmet ihracatını cari açığı kapatmak için en önemli enstrümanlardan biri olarak değerlendiriyor. Şu an yaklaşık 50 milyar dolarlık hizmet ihracatı bulunan Türkiye’nin bu alandaki 2023 hedefi 150 milyar dolar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni dönemde eğitim programları ile insan kaynağımızın zenginleştirileceğini, hizmet ihracatı için gerekli altyapı çalışmaları ile teşvik modelleri uygulanacağını açıkladı.
Adana, hizmet ihracatındaki potansiyeli gören ilk kentlerden biri oldu. Acıbadem Adana Hastanesi Koordinatörlüğü ve Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanlığı görevlerinden sonra Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Hüseyin Çelik’in önderliğinde ‘Adana Hizmet Sektörü İhracat Strateji Eylem Planı’ için kollar sıvandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Erk ve dönemin Ekonomi Bakanlığı Ekonomi Araştırmaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Yaman’ın da destek verdiği eylem planı çerçevesinde kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirildiğinde yıl 2015’ti.
Bu çalıştayda hizmet sektörünün 9 alt dalında 97 sektör temsilcisi görev alıp katkı sundu.
Adana Ticaret Odası’nın (ATO) himayesinde gerçekleştirilen projeye Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve ÇÜ başta olmak üzere birçok kurum destek verdi. Adana’da hizmet sektörünün adeta fotoğrafı çekildi. Hizmet ihracatı için yapılması gerekenler 56 madde ile eylem planına geçirildi.
Biraz önce okuduğum ‘Adana Hizmet Sektörü İhracat Strateji Eylem Planı’ ile önce gurur duydum, sonra çok üzüldüm.
Gurur duydum, zira ekonomi yönetimimin bugün daha fazla önemsediği ‘Türkiye’de hizmet ihracatını artırma’ çabasını Adana, 4 yıl önce yerelden başlatarak önder olmuş.
Üzüldüm, zira uzun süreli çaba harcanmış, detaylı, akılcı bir eylem planı ne yazık ki kâğıt üzerinde kalmış. Eylem planı içerisine alınan, hatta 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlananlara baktığımda faaliyete geçilmediği için hiçbirinin yapılamadığını görmek sadece Adana adına değil, ülke adına çok üzücü.
Bakın, eylem planı içeriğinde neler var:
• Yumurtalık, Karataş ve Kazanlı sahilinde özel turizm bölgeleri oluşturulacak. Alım gücü yüksek Avrupalı yaşlı turistlerin ağırlanmasına yönelik ortam ve tesisler hazırlanacak.
• Bugün bine yakın uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü bölgedeki 5’i devlet, 3’ü vakıf olmak üzere 8 üniversitenin yükseköğrenimde dünyada ilk 50’ye giren üniversitelerle işbirliği yapma olanakları aranacak. Şehre yeni vakıf üniversiteleri kazandırma çalışmaları yapılacak.
• Adana’nın ‘Bilişim Sektörü Strateji ve Eylem Planı’, ‘Adana Film Sektörü Master Planı’, ‘Çukurova Bölgesel Ulaşım Master Planı’ hazırlanacak.
• Geç Tunç Çağı’ndan eserler çıkan Tepebağ için hazırlanan proje sonuçlandırılacak.
• Nisan’da Adana’da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’na yeni ‘Aladağ Oksijen’’, ‘Kuş Fotoğrafçılığı’, ‘Çiftetelli’ gibi etkinlikler eklenecek.
• 44’ü devlet, 45’i özel olmak üzere bölgede var olan hastanelerle sağlık turizminde hamle yapılacak girişimlerde bulunulacak. Bu tesislere robotik tedavi merkezleri kurulması sağlanacak.
• ÇÜ Kongre Merkezi daha fonksiyonel hale getirilecek ve etkin işletilecek. Tur operatörlerine yönelik tanıtım faaliyetlerine hız kazandırılacak.
Bunlar gibi daha birçok eylem hayata geçecekti. Ama olmadı. Tabii ki bu aksaklıkta 2016’da yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişiminin etkisi var. Ama neresinden bakılsa 4 yıl gibi uzun bir zaman kaybı var.
Yaşanan ekonomik sıkıntıda bölgenin hizmet ihracatını hareketlendirmek en doğru adım olabilir. ATO’nun liderlik yapmaya devam etmesi gereken eylem planı Mersin’i de içerisine alarak ‘Çukurova’ olarak revize edilebilir. ÇKA başta olmak üzere bölgedeki yeni seçilmiş yerel yöneticiler, meslek odası ve özellikle iş dünyası sivil toplum kuruluşları konuyu tekrar gündeme almalı.
‘Gayrimenkul’, ‘Ticaret’, ‘Ulaştırma’, ‘Turizm’, ‘Bilişim’, ‘Finans’, ‘Eğitim’, ‘Sağlık’, ‘Kültür/Sanat/Eğlence’ alt başlıklarında bölgenin hizmet ihracatına önemli ivme kazandıracak, bir süre ara verilen projeyi hayata geçirmemiz şart.
Ekonomi yönetiminin sektörle ilgili ulusal çapta uygulayacağı modelle eşgüdümlü, teşviklerinden yararlanılarak atılacak adımlar bölgenin ihracat verilerini hızla artırırken istihdama da önemli katkı sağlayacak, zaten yüksek orandaki işsizliğin azaltılmasına da enstrüman olacak.
Başlanmış, belirli mesafe alınmış bu projenin rafa kalkmış olması hepimizi üzmez mi?
YORUMLAR