Hakan Güzel, balayı için Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daydı. Eşi ile birlikte kentin gezilmesi gereken her yerini görmüşlerdi. Dinlenmişler, hatta alışverişlerini de tamamlamışlardı.
Bir taksiye bindiler. Hakan, “Bizi bu kentin sanayi bölgesine götürün” dedi. Herhangi bir fabrikanın önünde indiler. Tatil modunda oldukları için Hakan’ın üzerinde şort, ayağında terlik vardı. Hakan, fabrikanın kapısındaki adama, “Beni yetkili birine götürebilir misiniz?” dedi. Durumu fabrika sahibine ilettiler. İlk diyalog başladı. Hakan, fabrika sahibine ne ürettiklerini sordu. “Duvar kâğıdı” yanıtını alınca dikkati arttı. Aile şirketleri Adana’da uzun yıllardır inşaat malzemesi ve hırdavat üzerinde tüm Türkiye’ye yaptıkları ticaretle tanınıyordu.
Kâğıtlar güzel görünüyordu. Fabrika sahibi hiç alışık olmadığı bir durumla karşı karşıyaydı. Bir turistin ürünleriyle ilgilenmesini garip bulmuştu. Hakan’ın sorularını hızlıca geçiştiriyordu. Hakan, “Fiyatını uygun verirseniz, iki konteyner kâğıdınızı hemen alırım” dedi. Talep, Kuala Lumpurlu sanayiciyi sevindirdi.
‘Bilkent Üniversitesi İşletme Bilgi Yönetimi Bölümü’ mezunu Hakan Güzel, aile şirketine duvar kâğıtlı açılım yaptırmıştı.
3 yılda Türkiye’nin en büyük duvar kâğıdı ithalatçısı oldular. 10’un üzerinde ülkeden duvar kâğıtları ithal etmeye başladılar.
Kâğıda dokunmak Hakan Güzel’e iyi gelmişti. Türkiye’nin birçok kentinde bayileri olmuştu.
Dünyanın neresinde duvar kâğıdı fuarı varsa, ziyaretçi olmaya özen gösterdi. Tabii bu gezilerde üreticilerle, duvar kâğıdı dizaynırlarıyla, makine üreticileriyle tanıştı.
Şirketinin ithalat tutarı artınca üzüntü duymaya başladı. “Bu kâğıtları yapabiliriz. Böylece dövizimiz yurtdışına çıkmaz” dedi. Kuzeni Vehbi Güzel de endüstri mühendisi olmuştu. Duvar kâğıdı fabrikasını Adana’da yapmak istiyorlardı. 15 bini kapalı 32 bin metrekareye ‘Ada Wall’ tesislerini kurdular.
Avrupa standartlarındaki bu tesisler Türkiye’nin en büyüğü oldu. Üretimde tam bir yıl geride kaldı.
Çok beğenilen kataloglar oluşturuldu. Ada Wall firması, ilk yılını 15 milyon dolar ciro ile kapadı. Dahası, ürettiğinin yüzde 50’sini ihraç etme başarısı sağladı. Bugün 22 ülkede Adana’da üretilen duvar kâğıtları var.
“ZOR SEKTÖR OLDUĞU İÇİN SEVDİM”
Ada Wall Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Güzel’den duvar kâğıdı sektörüyle ilgili şunları öğrendim: Duvar kâğıdı üretimi dünyanın en zor sektörlerinden biri. Çok yetenekli tasarımcılar gerektiriyor. Kâğıt, onlarca hammaddenin bir araya gelmesinden oluşuyor, üstelik bunların her biri dünyanın farklı bölgelerinden sağlanabiliyor. Modanın ve rakiplerin yakın takibi şart. Zevkler ve renkler söz konusu olduğundan yüzlerce çeşit var ve bu yüzlerce çeşit için yüksek stok maliyeti var. Pazar, duvar boyası karşısında daha az tercih edildiği için dar. Yani yığınla sorun var.
Ama en çok Hakan’ın şu cümlesini çok sevdim: “Bu kadar zor olmasa, bu sektörü sevmezdim. Unutmayın, para zor ve riskli sektörlerden kazanılır.”
Hakan Güzel, hedeflerinin Türkiye’de kullanımı yüzde 1’ler seviyesinde olan duvar kâğıdındaki oranı yüzde 3’e çıkarmak olduğunu söylüyor. Bu iç pazar için konulmuş hedef. Dış pazarın hedefi daha iddialı… Şu anda 22 olan ‘ihracat yapılan ülke’ sayısını, 1 yılda 100’e çıkarmak…
DUVAR KÂĞIDI KULLANMANIN BAZI AVANTAJLARI:
- Duvar kâğıtları, bilinenin aksine son derece ekonomiktir. Kullanım ömrü boya ile kıyaslandığında dört kat uzun ve görsel olarak son derece keyiflidir.
- Ekonomiklerdir ve kullanım süreleri doğru kullanıldıkları takdirde oldukça uzundur.
- Kir, leke ve rutubet barındırmadıklarından ötürü hijyeniklerdir.
- Renk seçimlerinin doğru yapılması halinde bulundukları mekânları daha geniş ve aydınlık gösterirler. Bu özellikleri ile güneş almayan odalarda kullanımı oldukça uygundur. |
YORUMLAR