Kimyasalların güzelleştireceği vadi
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Kimyasalların güzelleştireceği vadi

12 Eylül 2018 - 17:03

Kimyasal maddeler, bir vadiyi güzelleştirebilir mi?

Güzelleştirir. Hem de çok iyi güzelleştirir.

Bakın, nasıl olacağını anlatayım:

Endüstride 80 bin civarında kimyasal kullanılıyor.

Türkiye’de ürettiğimiz kimyasal madde çeşidi 3 bini bulmuyor.

Geriye kalan 77 bin çeşit kimyasalı ithal ediyoruz. Karşılığında 42 milyar dolar ödüyoruz.

Özetle, neredeyse Türkiye’nin cari açığı kadar kimyasal ithal ediyoruz.

Peki, yoğun kullandığımız, aralarında yüksek katma değerli ürünlerin de bulunduğu kimyasal maddeleri kendimiz üretemez miyiz?

Elbette üretebiliriz. Ama bunun için nitelikli insan kaynağına, ar-ge merkezlerine, üniversite-sanayi işbirliğine ve sermayeye ihtiyaç var.

Tabii, öncelikle de niyete ve samimiyete…

Bu niyet, Çukurova’da ‘Kimya Vadisi’ projesiyle hayata geçiriliyor.

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) desteklediği, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) tarafından yürütülecek ‘Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi’ (Kimya Vadisi) projesiyle neler yapılacak? 

Bir ar-ge merkezini içerecek proje kapsamında Türkiye’nin yoğun olarak ithal ettiği 5 kimyasal belirlenecek. Bu kimyasalların üretim teknolojileri geliştirilecek. Yatırım fizibiliteleri çıkarılacak. Özel sektörden bu fizibiliteleri yatırıma dönüştürecek olanlara tesis kurma aşamasında danışmanlık desteği verilecek.

Projenin süresi 2 yıl. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kamulaştırma çalışmalarının bittiğini, zemin etüdü işlemlerinin tamamlandığını, altyapı hazırlıklarının başlayacağını göz önüne aldığımızda, zamanlamanın doğru olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer ‘Kimya Vadisi’ projesi başarılı olursa, yerli ya da yabancı yatırımcıya, “100 milyon ton ham petrolün dünya pazarlarına arz edildiği şehirde, altyapısı endüstriye uygun arazide, pazar sıkıntısı bulunmayan, ihraç edilebilir üretim sistemi, pazar analizi hazır şu kimyasalları üretebilirsin” diyebileceğiz.

Bu durum yeni dönemde daha da önem kazanacak olan ‘yerli üretim’ sürecini de destekleyecek.

‘Kimya Vadisi’ projesinin ana finansörü ÇKA. Uygulamada ÇÜ etkin olacak. Proje ortakları arasında Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Odası (ATO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent), Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin de yer alıyor olması çok önemli.

Ben bu projeye kurumlar kadar özel sektör temsilcilerinin daha fazla ilgi göstermesinden, destek vermesinden, içerisinde olmasından yanayım. Bu hem projenin başarısı hem de sürdürülebilirliği için çok önemli.

Mevzuat engeline takılıyor olabilir; ama bir şekilde formül bulunup ‘Kimya Vadisi’nin içerisine sanayi kuruluşlarımızın da dâhil edilmesi sağlanmalı.

Türkiye’nin 1000 büyük sanayi kuruluşunun yaklaşık yüzde 10’u Adana-Mersin-Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş kentlerinin oluşturduğu Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor.

Bu kuruluşlar arasında kimya sektörünün güçlü temsilcileri de var. Örneğin Adana’nın en büyük sanayi kuruluşu Sasa da bir kimya şirketi. İthal ettiği birçok kimyasalı, yatırımını büyüterek kendi tesislerinde ürütmek isteyebilir. Diğer yandan, kimya sektöründe olmasa bile üretiminin önemli bölümünü ithal ettiği kimyasallarla yapmak zorunda olan büyük sanayi kuruluşlarımız var. Bu şirketlerimiz de kurulacak ‘Kimya Vadisi’nin içerisinde olmalı.

Bölgedeki büyük sanayi kuruluşlarını kuruluş aşamasında bu vadinin içerisine çekmek başarının erken gelmesini sağlayabilir.

Önermek bizden. |

Bu yazı 3370 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Duran Kısa
    6 yıl önce
    Ekonominin her alanında yatırım fırsatları her dönem vardır. İstatistikler nereden baktığına bağlıdır. Önemli olan, bir momentum yakalamaktır. İvmelenme tepe değerine ulaştığında farklı kulvarlar açabilmek ve sürekliliği sağlamaktır. Umarım önümüzdeki 10 yıl geçen 10 yıldan daha iyi olur.

Son Yazılar