Türkiye uzun bir süre yerel seçimlere odaklandı. Çoğu seçim sürecinde olduğu gibi ekonomi gündemde kendine yer bulamadı. İş dünyası alacağı her kararı seçim sonrasına erteledi.
Seçimler tamamlandı ancak İstanbul’da sayım tamamlanamadı. Ekonomi piyasaları duruma nasıl tepki vereceğini şaşırdı. Dolayısıyla belirsizlik devam ediyor. Bu fulü durumu biraz netleştirecek atak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında reform paketini açıkladı.
Bankacılıktan kıdem tazminatına, gıdadan lojistiğe kadar birçok alanda düzenlemeler getiren paket, iş dünyası temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, paketi, “Türkiye ekonomisini 360 derece kapsayacak yepyeni bir ‘mimari’ içeren yeni bir yol haritası” olarak değerlendirdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Bu başlıklar, ülkemizin kırılganlıklarını ortadan kaldıracak ve yabancı yatırımcının da güvenini artıracak adımları oluşturuyor” değerlendirmesi yaptı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, “Yapısal dönüşüm adımları paketinin ülkemiz ekonomik hayatı için güzel gelişmelere vesile olması en büyük temennimiz” değerlendirmesini yaptı.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise, yeni vergi mimarisi, finans sektörünün önceliklendirilmesi, finans mimarisi, finansal istikrara yönelik çözümler, hizmet, tasarım, eğitim, istihdam, yargı, tarım ve turizme ilişkin atılacak adımları çok önemsiyoruz” diyerek pakete destek verdi.
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan da, açıklanan reform paketinin Türkiye ekonomisinin 2019’daki rotasını gösterdiğini ve iş dünyasının beklentilerini karşılayan argümanlardan oluştuğunu ifade etti.
İş dünyasının en etkin kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri açıklanan pakette sanırım benden daha fazla detay gördü. Oysa ben sıkışan ekonomiyi rahatlatacak, daha etkili önlemler bekliyordum. Paket elbette önemli adımları içeriyor; ancak ben YEP’i daha çok reçete olarak değil, teşhis olarak algıladım.
Sanırım bürokratlar iyi çalışmışlar. Daha çok vaat içeren bir paket ortaya çıkmış.
Pakette kurulacağı açıklanan Enerji Girişim Fonu ve Gayrimenkul Fonu’nun neler getireceğini ileride göreceğiz.
Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulması geç bile kaldı. Ama hazırlıklara başlanılması önemli gelişme.
Enflasyona etkisi nihayet keşfedilen tarıma, pakette geniş yer verilmesi güzel. Ancak paketin tarımla ilgi bölümlerinde de çözümden ziyade vaat var.
Dolaylı vergilerin azaltılarak dolaysız vergilerin artırılması hedefi de olumlu; ancak o da sonraya bırakılmış.
Kısaca paket, yerel seçimler sonrası piyasaların ateşini düşürmek için hazırlanmış.
Bu tedbirler, elbette yararlı olacak. Ancak sıkışan piyasaları rahatlatır mı, bilemiyorum.
Kafam hâlâ açıklanan paketle ilgili iş dünyası etkin temsilcilerinin açıklamalarında. Tabanlarıyla aynı düşünüyorlarsa sorun bende.
YORUMLAR