MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar’ın başkanlığını yaptığı Uluslararası İş Formu (IBF), gelişen pazarlarda iş insanlarımızın daha fazla pay alması için çalışıyor. Bu çerçevede 2024 için seçilen hedef ülke Suudi Arabistan…
27’inci International Business Forum (IBF) Suudi Arabistan organizasyonu 3-11 Mart 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek.
Başkent Riyad’da Türk şirketlerinin stant açabilecekleri mini bir fuarı da içeren organizasyon kapsamında Suudi Arabistan’ın 4 büyük şehrinde sektörel ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Riyad, Cidde, Mekke ve Medine ticaret odaları Türkiye’den gelecek iş insanlarını B2B’lerde ağırlayacak.
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir, bu organizasyonun Adana ve bölge için öneminin farkında. O yüzden IBF’in ‘Suudi Arabistan’da Yatırım ve Ticaret Fırsatları’ bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.
IBF Başkanı Erol Yarar, Başkan Yardımcısı Gazi Mısırlı’nın katıldığı bilgilendirme toplantısından aldığım notları paylaşayım:
- Arap Yarımadası ve Körfez Ülkelerinin lideri, dünyanın 18’inci büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan, global durgunlukta büyüyen birkaç ülkeden biri. Yıllık ithalatı 250 milyar doları geçiyor. Ülke, petrol, petrokimya ürünleri ve plastik türevleri başta olmak üzere ithalatı sonrası yıllık yaklaşık 210 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor.
- Son dönemdeki siyasi yakınlaşma iş dünyası temsilcilerine de yansımız durumda. Suudiler, Türk iş insanlarıyla ticaret ve ortak yatırım yapmayı her zamankinden daha fazla istiyor.
- 1994-2004 yılları arasında MÜSİAD Genel Başkanlığı yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, IBF’in Suudi Arabistan organizasyona bizzat katılarak heyetin başkanlığını yapacak.
- Organizasyona katılacak iş insanları yurtdışında pazar geliştirme ve fuar teşviklerinden yararlanabilecek.
- Daha etkin bir organizasyon için Suudi Arabistan’a tarifeli değil özel uçakla gidilip dönülecek.
MÜSİAD Adana Başkanı Ömer Tekdemir’le bilgilendirme toplantısı sonrası iki konu üzerinde sohbet ettik:
- Suudi Arabistan’ın ağırlıklı olarak satın aldığı işlenmiş gıda, tekstil, konfeksiyon, mobilya, makine ve yedek parça Adana’nın sanayi yapısıyla örtüşüyor. Coğrafi ve kültürel yakınlık Adana’ya pozitif ayrıcalık sağlayabilir.
- Petrol ve petrol türevleri yatırım ve üretiminde deneyimi bulunan Suudi Arabistan, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve Kimya Vadisi gibi dev projelere hazırlanan Adana için farklı bir pencere açabilir. IBF’in organizasyonu bu sektördeki tesislerin yerinde görülmesi, ortak yatırımlar ve tecrübe paylaşımı için fırsat olarak değerlendirilebilir.
YORUMLAR