Yerli otomobilin nerede üretileceğini biliyorum
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Yerli otomobilin nerede üretileceğini biliyorum

29 Kasım 2017 - 09:47

Türkiye, 4 yıl sonra kendi ürettiği otomobili pazara çıkarma kararı aldı. Yerli otomobil yatırımını gerçekleştirecek ortaklıkta ‘Anadolu Grubu’, ‘BMC’, ‘Kıraça Holding’, ‘Turkcell’ ve ‘Zorlu’ var. Süreci Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yanı sıra bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip edecek.

Bu açıklamanın yapıldığı andan itibaren yatırımın nerede gerçekleştirileceğiyle ilgili tartışmalar da başladı.

Talip olan kentler çalışmalara başladı. Başkent’te lobi faaliyetlerinden bedava arsa vaadine, hatta imza toplamaya kadar türlü çabalara girildi. Bunların beyhude, tribüne oynama çabası olduğunu kısa sürede göreceğiz. Zira bu denli büyük bir yatırımın kararı ‘güçlü lobi’, ‘bedava arsa’ gibi unsurlara bakılıp alınmaz. Kararda ülkenin gerçekleri, bilimsellik ve en önemlisi rekabetçilik esas alınacak.

Ben bu çerçevede yerli otomobil üretim üssünün Adana olacağına eminim. Hatta Avrupa Birliği Bakanı (AB) olan Adana Milletvekili Ömer Çelik’in bir söyleminden yerli otomobil üssünün Adana olarak belirlendiğini bile düşünüyorum. Yatırımın neden Adana’da gerçekleştirileceğini 5 madde ile özetliyorum. Tabii ne yapılması gerektiği için ve gerçekleşirse Adana’nın nasıl etkileneceğine yönelik de 5’er madde sıralıyorum.

NEDEN ADANA OLUR?

1) Yatırımın üssü asla Batı olmayacak. Ekonomi yönetimi sanayi yatırımlarının Batı’da yoğunlaşmasından kaynaklı sıkıntıların farkında… Şu anda Batı’da yoğunlaşan sanayi yatırımlarından kaynaklı çevresel sıkıntılar var. Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri gelir dağılımı adaletsizliği. Orta gelir tuzağından çıkmak isteyen Türkiye, kalkınma için yeni İstanbullar ortaya çıkarmak zorunda. 

2) Otomotiv sektörü lojistik açıdan otoyollar, demiryolu kavşağının yanı sıra limana yakınlığı şart koşar. Dolayısıyla limana yakın olmayan kentlerin bu sektöre misafirperverlik talebi usulen söylenmiş davetten öte gitmez.

3) Sektör, hammaddeye yakın olmak ister. Yanı başında yassı üretim gerçekleştiren demir çelik tesisleri arar.

4) Sektör, geçmişi uzun yıllara dayanan sanayi kültürü arar. ‘Mevcutta sektör temsilcisi var mı?’ diye bakar. Yan sanayi, ihraç kabiliyeti olan üretici tedarikçi sorar.

5) Sektör, kendini ilgilendiren bölümleri olan güçlü, köklü üniversiteden hoşnut olur. Nitelikli çalışan sağlayabileceği güçlü meslek okullarına yakınlığı tercih eder.

Bu kriterlerin tamamına aynı anda sahip Türkiye’nin Adana dışında kenti yoktur.

ADANA NE YAPMALI?

1) Birliktelik sergileyen meslek odalarımız ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi sektör için rekabetçilik analiz raporunu güncel olarak hazırlatmalı.

2) Milletvekillerinden yerel yöneticilere, iş dünyası sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden kentteki üniversitelerin akademisyenlerine ‘birliktelikle’ talepkâr olunmalı.

3) Yatırımın grubunu oluşturan şirket yöneticileri ile görüşülüp onlara hazırlanan rekabetçilik raporu ve teşvikler sunulmalı.

4) Adana’nın yerli otomotiv üretim üssü olması en çok komşu kentlerini güçlendirir. Dolayısıyla Aksaray’dan Hatay’a, Gaziantep’ten Mersin’e 20’ye yakın kent milletvekili ve yöneticilerinin konuya desteği alınmalı.

5) “Plakası ‘01’ olan şehrin ihracatta ilk 10 arasında yer almıyor olması bize yakışmıyor. Adana’nın yeni bir heyecana ihtiyacı var. Onu da yakında hep birlikte yaşayacağız” diyen AB Bakanı Ömer Çelik başkanlığında bir heyetin hazırlanan fizibilite raporu ile kısa sürede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ederek talepte bulunması gerekiyor.

ADANA’YA NE OLUR?

1) Dünyanın en etkin sanayi kentleri arasına hızlı bir giriş yapılır. Bilinirlik artar.

2) Makineden lojistiğe, plastikten bilişime her sektör gelişir. Ar-Ge merkezleri çoğalır. Kent inovatif girişimcilerin, katma değeri yüksek üretim yapan markaların, tasarımcıların ilgi odağı olur.

3) Nitelikli eleman artar. Sosyoekonomik yapı gelişme yönünde güçlenir.

4) Kent ve bölgede kişi başına düşen gelir artar. Bu da sanatsal faaliyetlerden spora birçok alana pozitif yansır.

5) İhracatıyla Türkiye ekonomisine en fazla katkı sağlayan kentler arasına giren kentin her platformda lobisi güçlenir. |

Bu yazı 4786 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar