Yeni kimliklerde temassız çipe dikkat

Yeni kimliklerde temassız çipe dikkat

Yeni kimliklerde iki türlü çip bulunuyor. Pasaport amaçlı kullanılmak üzere geliştirilen temassız çiplerin kimlik doğrulama amacıyla kullanılamayacağını belirten biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta e-kimlik sahiplerini sahteciliğe karşı uyardı.

22 Şubat 2019 - 12:16

REFLEKS

 

Artık cebimizde üzerinde bilgilerimiz yazan ciltli kağıtlar yerine, bilgilerimizi dijital veriler halinde saklayan çipli kimlikler taşımaya başladık. Yakın zamanda alışverişten bankacılık ve noter işlemlerine kadar pek çok alanda kullanılacak yeni kimliklerde iki türlü çip bulunuyor.Pasaport amaçlı kullanılmak üzere geliştirilen temassız çiplerin kimlik doğrulama amacıyla kullanılamayacağını belirten biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta e-kimlik sahiplerini sahteciliğe karşı uyardı.

Birçok güvenlik unsurunu barındıran yeni kimlik kartlarısayesinde, kimlik doğrulama bundan böyle kimlik üzerinde yer alan bilgilerden değil, kimlik kartı üzerinde yer alan çiplerden sağlanacak. Elektronik kimlik doğrulama uygulaması yeni bir deneyim olacağı için bu konuda vatandaşın bilgisi de eksik.

 

ONAYLI CİHAZLARLA YAPILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kimliklere elektronik sertifika yükleme çalışmasını başlattığını duyurdu. Yakın zamanda dijital kimlik kartlarıalışverişten, bankacılık işlemlerine, sağlık hizmetlerinden, noter işlemlerine ve sosyal medya hesaplarının yürütülmesine kadar birçok işlemde kullanılabilecek” diyen biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Bu süreçte kimlik doğrulamanın onaylı cihazlarla yapılması çok önemli” diyerek şunları söyledi: “Elektronik kimlik doğrulama işlemi, yeni kimliklerimizin üzerinde bulunan çiplerin temaslı bir şekilde POSbenzeri onaylı cihazlarda doğrulandığı işlemlerdir.  Bu işlem esnasında vatandaşın PIN numarasını girmesi ya da parmak iziyle kimliğin ona ait olduğunu ispatlaması gerekir. Yeni kimliklerimizde pasaport amaçlı eklenmiş bir çip daha bulunuyor. Bu çipler çok basit bir mobil uygulamayla dahi okutulabilir. Fakat bu işlem kimlik doğrulama işlemi değildir. Hiçbir vatandaşın tanımadığı bir kişiye kimlik doğrulama bahanesiyle bu çipi okutmaması gerekir.”

 

KİŞİSEL MESAJ VATANDAŞI KORUYACAK

Kimlik doğrulamaişlemlerinde sadece kimlik sahibinin bildiği bir kişisel mesaj cihazın ekranında gözükecek. Bu mesaj, cihazın onaylı olduğunu kanıtlayacak ve vatandaşı sahte cihazlara karşı koruyacak. İlgili mesaj ancak kart sahibi tarafından onaylandıktan sonra işlem devam edebilecek. Böylece hem kurumlar müşterilerinden emin olacak hem de vatandaş işlem yaptığı kurumdan gönül rahatlığıyla ayrılacak.

 

YENİ KİMLİK KARTINIZLA GELEN ZARFI ATMAYIN

Kredi kartlarımızda ya da cep telefonlarımızdaki SIM kartlarımızda olan şifrelerin bir benzeri de yeni kimliklerimizde bulunuyor.  Çipli kimlik kartı başvurusu yapan vatandaşların eline Kişiye Özel Şifre Zarfı ulaştırılıyor. Bu zarfın içerisinde PIN ve PUK kodları yer alıyor. Pek çok kişi bu kodların ne işe yarayacağını bilmediği için önemsemiyor ve zarflarını saklamıyor.  Kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde parmak izi veya 6 haneli PIN kodu kullanılacak. Bu nedenle vatandaşların dikkatli olmaları ve kimlikleriyle gelen zarfları güvenli bir yerde saklamaları gerekiyor.

Bu haber 9320 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi