Yöntem geleneksel, üretim seri

Yöntem geleneksel, üretim seri

Türkiye’nin en ünlü yoğurdunu daha fazla tüketiciye ulaştırmak için Silifke Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kuruldu. Ancak fabrika da olsa Silifke yoğurdunda üretim geleneksel olmak zorunda… Girişimci İsmail Hakkı Köroğlu, ‘Olba’ markasıyla Silifke’nin yoğurdunun yanı sıra sütten peynire birçok ürünü pazara sunuyor.

16 Nisan 2019 - 10:14 - Güncelleme: 16 Nisan 2019 - 10:31

Başar ŞEKER/Refleks 

“Silifke’nin yoğurdu/ kız seni kimler doğurdu” dizeleriyle herkesin bildiği türküdeki yoğurt hayli meşhur. Silifke’nin yoğurdunu üne kavuşturan iki temel özellik ise lezzet ve kıvam… ‘Lezzet’, Torosların zengin bitki örtüsünde otlanan keçinin sütünün eseri… ‘Kıvam’, Silifkeli kadınların yüzyıllardır yoğurt yapış tekniklerinde gizli. 


VETERİNER GİRİŞİMCİ

Türkiye’nin, hatta dünyanın birçok yerinden talep gören Silifke yoğurdunu tüketicilere ulaştırmak kolay değil. Zira bu özellikli yoğurdu çok üretmek için fabrikasyon tekniklere başvurmak gerekiyor. Raf ömrünü uzatmak için de katkı maddesi… Bunları yaparsanız da yoğurt, ‘Silifke yoğurdu’ olmaktan çıkıyor. 

Köroğlu Veterinerlik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Köroğlu, Silifke yoğurdunu daha fazla tüketiciye ulaştırabilme çerçevesinde uzun bir süre çalışmış. Veteriner olmasının avantajıyla yörede keçi sürüsü sahiplerinden, Yörük kadınlardan yoğurt yapım teknikleri üzerine çalışmış. 10 yıllık veterinerliğinin ardından 5 yıl önce Silifke Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir fabrika kurmuş. Tesislerde tamamen geleneksel yöntemlerle ‘Silifke yoğurdu’ üretiliyor. Yanı sıra ‘Olba’ markasıyla beyaz peynirden kaşara, lordan tuluma peynir üretiliyor. Ayran, süt ve kaymak üretiminin de bulunduğu tesislerden çıkan markalar Türkiye’nin birçok kentinde ilgi görüyor. 

ÇÖMLEĞİ TERS ÇEVİRİYORSUN YOĞURT DÖKÜLMÜYOR

Köroğlu ile sohbet ederken ürettikleri ‘çömlek yoğurt’ geliyor önümüze… Yoğurt dolu çömleği “Ters çevirin” diyor. Dökülmesinden endişe ettiğimiz için biz çevirmeyince kendisi çeviriyor çömleği. Yoğurt şaşırtıcı biçimde çömlekten dökülmüyor. Köroğlu Veterinerlik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Köroğlu, coğrafi işaret tescili bekleyen Silifke yoğurdunun katkı maddesi içermediği için bir haftalık raf ömrü bulunduğuna dikkat çekiyor. Köroğlu, o yüzden gerek taşıma gerekse rafta geçen süredeki saklama koşullarının önemli olduğuna vurgu yapıyor. Eğer geleneksel yöntemlerle üretilmiş, hijyenik, leziz Silifke yoğurduna ulaşmak istiyorsanız; www.olbasut.com.tr internet adresini ziyaret etmeniz yararlı olabilir.


Bu haber 7172 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muhteşem akşam
Muhteşem akşam
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi