‘Alüminance’ ve ‘Vetrina’ markalarıyla mimari sistem profiller, endüstriyel profiller, solar konstrüksiyon, kompozit paneller, A2 yanmaz kompozit paneller üreten Zahit Alüminyum, beş binin üzerine çıkan ürün çeşitliliğiyle enerjiden inşaata, otomotivden savunma sanayiine kadar birçok sektöre hizmet veriyor. Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi Müdürü Bahadır Karaca, ar-ge kapsamında gerçekleştirdikleri projelerle ortaya çıkan 20 yenilikçi üründe fikri hak başvurusu ve tescil kazandıklarını söyledi.
Refleks
Üretiminin yüzde 40’ını 30’dan fazla ülkeye ihraç eden, Türkiye’de alanının en etkin şirketleri arasında yer alan ve bünyesinde 600 istihdam sağlayan Zahit Alüminyum, enerji, inşaat, otomotiv, savunma sanayii, elektrik-elektronik, medikal, mobilya ve reklam sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Sektöründe ‘Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim Belgesi’ almaya hak kazanan şirketler arasında yer alan Zahit Alüminyum; ar-ge merkezi, dökümhane, kalıphane, ekstrüzyon pres hattı, eloksal yüzey işlem tesisi, elektrostatik toz boya tesisi, ahşap kaplama tesisi, mekanik işlem birimi, alüminyum kompozit panel üretim hattı ve kalite kontrol birimlerinin birbiri ile entegre çalışan Türkiye’nin sayılı sanayi kuruluşlarından biri olarak hizmet veriyor. ‘Alüminance’ ve ‘Vetrina’ markaları ile alüminyum profil grubunda mimari sistem profilleri, endüstriyel profiller, solar konstrüksiyon, kompozit paneller, A2 yanmaz kompozit panellerin üretimlerini gerçekleştiren Zahit Alüminyum, ayrıca AFGM Belgesi ile askeri fabrikalar, tersaneler genel müdürlüğü ve savunma sanayisinin güvenilir tedarikçileri arasında yer alıyor.
GLOBAL STANDARTLARDA İNOVASYON
Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi Müdürü Bahadır Karaca, şirketin lokomotifini üstlenen merkezlerinin tasarım, üretim, süreç geliştirme ve kalite kontrolü kapsayan sistematik çalışma düzeniyle alanlarında uzman 30 araştırmacı ve teknisyenin görev yaptığını söyledi. Ar-Ge Merkezi personellerinin lisans ve özellikle lisansüstü araştırmacılardan oluştuğunu belirten Karaca, “Merkezimizi, global standartlarda inovasyon yapabilen bir organizasyona dönüştürdük. Farklı eğitim, bilimsel altyapı ve bilgiye sahip araştırmacılarımız ülkemizin ve sanayimizin ihtiyaçlarından yola çıkarak tasarımlar, sistemler, ürünler ve süreçler geliştirmeye devam ediyor” dedi.
ÜST YÖNETİMDEN TAM DESTEK
Zahit Alüminyum’un geçmişten gelen ar-ge kültürünü 2017 yılında Ar-Ge Merkezi’yle tescillediğini anlatan Karaca, 500 metrekarelik alanda yapılandırdığımız merkezimiz Adana’nın 3’üncü Ar-Ge Merkezi oldu. Ar-Ge Merkezi’mizle geleceğin Zahit Alüminyum’unu tasarlama, katma değeri yüksek ürün üretimi, üstün teknoloji kullanarak operasyonel mükemmellik, sürdürülebilir üretim, nitelikli personele yatırım ve işbirliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Bu çerçevede 5 yıllık stratejik yol haritası belirlediklerini kaydeden Karaca, “Zahit Alüminyum üst yönetiminin inovasyon anlayışı ile daha da kolay hareket edebilen bir Ar-Ge Merkezi’miz, bünyesine ayrılan bütçeyi her yıl artırmakta ve değer katan inovatif projeler gerçekleştiriyor” dedi.
20’YE YAKIN FİKRİ HAK BAŞVURUSU
Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi, 2017 yılından itibariyle öz kaynak kullanarak 25 ar-ge projesini, 4 adet TEYDEB projesini, 1 adet Ticaret Bakanlığı projesini başarı ile tamamladığını hatırlatan Karaca, “2021 yılı itibari ile öz kaynaklı yeni 15 adet ar-ge projesi, 4 adet üniversite-sanayi işbirliği kapsamında TÜBİTAK 1505 projesi ve uluslararası 1 Avrupa Birliği projesi çalışmalarını başlattık. Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi, gerçekleştirdiği projeler ile yeni ürün ve süreç çalışmaları ile şirket cirosuna her yıl katkı sağlamaktadır. Gerçekleştirilen projeler ile 20’ye yakın fikri hak başvurusu ve tescillerimiz bulunuyor” dedi.
STRATEJİK YOL HARİTASI
Ar-Ge merkezlerinin, 2021-2025 yıllarını kapsayan ‘Stratejik Proje Yol Haritası’ çerçevesinde ülkeye teknolojik üstünlük kazandıracak platform ve sistemlerin yurtiçinde geliştirilmesine yönelik projeler belirlediğini anlatan Karaca, “Talaşlı ve talaşsız imalat teknolojilerinde, toz metalürjisi sektöründe, ileri malzemeler, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, alüminyum/magnezyum metal enjeksiyon döküm ve akustik alüminyum panellerin üretilmesinde, bilgi ve iletişim sistemlerinde, çevre ve atık konularında detaylı projeler hazırlandı. Ülkemizde üretimi zor ve sayılı firmaların yapabildiği alaşım geliştirme konularında proje çalışmalarımız devam ediyor. Bunun dışında, ürün gamını geliştirecek ve ‘Zahit’ markasını farklı sektörlerde de görebileceğiniz ürünler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle savunma ve havacılık sanayiine yönelik çalışmalar, otomotiv ve elektrikli araçlara yönelik ürünlerin stratejileri oluşturulmuş durumdadır” diye konuştu.
YALIN ÜRETİM VE ENDÜSTRİ 4.0 ÇALIŞMALARI
Kalite ve üretim teknolojilerin geliştirilmesi, sahaya uygulanması ve işbirliği çalışmaları kapsamında da hayata geçirmekte oldukları projeler bulunduğunu belirten Karaca, “Bunlardan biri de ‘Yalın Üretim’, ‘Dijital Teknoloji’ ve ‘Endüstri 4.0’ modelleri. Yine Endüstri 4.0 konusu özellikle üretim sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. Biz de Zahit Alüminyum olarak bu sürece adapte olabilmek adına şirketimizin üretim birimlerinde ve Ar-Ge Merkezi’mizde güçlü bir altyapı oluşturarak Endüstri 4.0 konusundaki projelerimizi hayata geçiriyoruz. Yerli üretim gücümüzün yanı sıra Zahit Alüminyum olarak sağladığımız istihdam, ar-ge yatırımları, teknolojik yetkinlik ve ihracatla Türkiye’nin üretim sektöründe güçlü ve güvenilir bir ortağı olarak inovasyona büyük önem veriyoruz. Ar-Ge Merkezi’mizde başarı ile tamamladığımız projeler ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ar-ge merkezleri performans sıralamasında yer alıyoruz” diye konuştu.
RAKAMLARLA ZAHİT ALÜMİNYUM
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde, 40 bin metrekaresi kapalı toplam 100 bin metrekare alanda üretimini sürdüren Zahit Alüminyum’da yıllık 25 bin ton biyet döküm, 20 bin ton (6 adet) kapasiteli alüminyum ekstrüzyon profil hattı, 1,5 milyon metrekare kapasiteli B-1/B-2/A2 alüminyum kompozit panel tesisi, 7 bin 500 ton üretim kapasiteli dikey elektrostatik boyama hattı, 700 ton kapasiteli ahşap kaplama hattı, 12 bin ton kapasiteli eloksal yüzey kaplama hattı bulunuyor. Entegre yönetim sistemi ile uluslararası kalite standartlarında üretimin yapıldığı Zahit Alüminyum’da istikrarlı satış politikasıyla müşteri taleplerine hızlı ve ekonomik çözümler sunuluyor. Zahit Alüminyum, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 50001 ve AFGM Onaylı Tedarikçi yönetim sistemlerine sahip. Entegre tesislerde TSE, CE, ROHS, REACH, QUALANOD ve QUALICOAT Seaside sertifikalarına sahip ürünler üretiliyor. Her yıl bünyesi içerisinde 5S tekniklerini uygulanan Zahit Alüminyum’da proses iyileştirmeleri ile maliyet düşüşleri sağlanıyor.
CİRONUN YÜZDE 2’Sİ AR-GE’YE
Zahit Alüminyum Ar-Ge Merkezi Müdürü Bahadır Karaca, 2021 yılında cironun yaklaşık yüzde 2’lik bölümünün ar-ge harcamalarına ayrıldığını belirterek, “Ar-Ge zincirinin özgün bir ortam ve bütünsel yaklaşım ile ele alınması gerekliliğine inanıyoruz. Bu nedenle sadece kendi ar-ge kapasitemizin büyümesinin rekabetçilik için yeterli olmayacağını biliyoruz. Ulusal veya uluslararası konumda sektör veya diğer paydaşlar ile işbirliğinin olması ülke ekonomisini güçlendirmek adına en önemli adım olacak. Bu kapsamda Ar-Ge Merkezi’miz, 9 farklı ar-ge ve mühendislik firmalarıyla, 13 farklı üniversite ile işbirliği içerisinde. Kamu-üniversite-sanayi işbirliklerinin güçlendirilmesi, nitelikli eleman altyapısının oluşturulması, ortak nitelikli ve somut projelerin başlatılması, ülkemizin fikri hak kapasitesinin artırılması, hem üniversite hem de meslek lisesi öğrencilerinin istihdamı ve projelerinde destek süreçleri gibi konularda Ar-Ge Merkezi’miz sürekli aktif rol almakta ve protokoller geliştirmektedir. Ar-Ge Merkezi’miz bölgesinde ve işbirliği platformlarında ar-ge merkezleri ve üniversiteler ile ortak seminerler vermektedir” dedi.
YORUMLAR